Franse boeren procederen tegen Lactalis

Zo'n vijfhonderd Normandische melkveehouders zijn naar de rechter gestapt. Ze vinden dat zuivelbedrijf Lactalis hun te weinig melkgeld betaalde in 2014, meldt het Vlaams infocentrum land-en tuinbouw (Vilt).

Franse+boeren+procederen+tegen+Lactalis
© Lactalis

De rechtszaak voeren de boeren gezamenlijk via de producentenorganisatie en ze worden daarbij ondersteund door melkveehoudersbond FNPL.

Die berekende eind vorig jaar dat een Franse melkveehouder op hetzelfde volume melk 8.000 euro minder verdiende dan een Duitse collega. Precies dat bedrag willen de Franse boeren nu per bedrijf terugeisen van Lactalis, geeft Vilt aan.

Lage melkprijs

Lactalis veroordeelt de actie en noemt de rechtszaak geen oplossing voor de lage melkprijs die het bedrijf momenteel uit de markt haalt.

De Franse zuivelaar pakt gelijktijdig volgens het infocentrum de FNPL aan omdat die melkveehoudersbond zich solidair verklaarde met de boeren en zich als ‘private partij’ bij de rechtszaak heeft aangesloten.

FNPL

FNPL verwerpt die aanpak. Het is namelijk de intentie van de belangenverdediger om elke producentenorganisatie van melkveehouders te ondersteunen die naar de rechter stapt tegen een afnemer.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer