Lactalis verstevigt koppositie als grootste zuivelproducent

Het Franse Lactalis vergroot de koppositie van de grootste zuivelproducent ter wereld. De gecombineerde omzet van de top 20 van de grootste zuivelproducenten steeg vorig jaar met 5 procent in euro's ten opzichte van het jaar ervoor. Doordat de onderliggende prijzen van zuivelgrondstoffen werden verstevigd, was 2021 een jaar met een hoge omzetgroei.

Lactalis+verstevigt+koppositie+als+grootste+zuivelproducent
© Pixabay

Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Dairy Top 20 van de Rabobank, die de resultaten van marktleiders in de zuivel belicht. De vraag naar zuivel nam wereldwijd toe door een herstel van de foodservicekanalen na de eerste coronapandemie en een aanhoudende sterke verkoop via supermarkten.

'Gecombineerd met een lager dan verwachte groei van de melkproductie in de belangrijkste exportregio's en een uitzonderlijk sterke Chinese importvraag stegen de zuivelprijzen in 2021 naar hoge niveaus', zegt Richard Scheper, zuivelanalist bij Rabobank.Lactalis verstevigde de koppositie in 2021. In 2020 nam het Franse zuivelconcern die plek over van Nestlé door 20,2 miljard euro omzet te maken. Het jaar erop kwam hier nog 2,4 miljard euro bij en kwam die omzet op 22,6 miljard euro.


Overnames

De stijging komt mede door de overname van een aantal zuivelondernemingen van de Bel Group, zoals Leerdammer, en de kaasdivisie van Kraft Heinz. Die laatste onderneming is hierdoor uit de top 20 verdwenen.

De grootste winst was er in 2021 voor het Chinese zuivelbedrijf Yili, dat steeg van 12,1 miljard euro naar 15,4 miljard euro omzet. Deze onderneming nam een meerderheidsbelang in Ausnutria en maakte een stevige plus in de omzet. Ondanks de goede cijfers blijft dit bedrijf op de vijfde plek steken.


Lichte omzetstijging FrieslandCampina

De omzet van FrieslandCampina steeg beperkt van 11,1 miljard euro in 2020 naar 11,5 miljard euro in 2021. Dit komt onder meer doordat bepaalde fabrieken werden verkocht. Zo werden Duitse fabrieken verkocht aan Müller en werden Nutrifeed in het Noord-Brabantse Veghel en de poederfabriek in het Belgische Aalter aan een nieuwe eigenaar overgedragen, respectievelijk Denkavit en Royal A-ware.

Ook gingen Russische fabrieken van de hand. Wel nam FrieslandCampina het Nigeriaanse Nutricima in de loop van 2020 over. Rabo-analisten verwachten dat Arla in 2022 FrieslandCampina zal passeren. Het Skandinavische bedrijf groeit sterk door en steeg van 10,6 miljard in 2020 naar 11,2 miljard in 2021. Daarmee is het gat met FrieslandCampina nog maar 300 miljoen euro.


Vooruitzichten

'Voor de gecombineerde Global Dairy Top 20-omzet verwachten we in 2022 opnieuw een sterk jaar, aangezien de onderliggende prijzen voor zuivelgrondstoffen wereldwijd record- of bijna-recordniveaus bereikten als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de escalerende inflatie', zegt Scheper.

De zuivelanalist verwacht een zwakkere wereldwijde vraag naar zuivel in dit tweede halfjaar van 2022. Als oorzaken noemt hij de combinatie van coronagerelateerde lockdowns, inflatie die de koopkracht van consumenten beïnvloedt en andere economische tegenwind.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer