%2715+procent+Franse+melkveehouders+moet+wellicht+stoppen%27
Nieuws
© Peter Smit

'15 procent Franse melkveehouders moet wellicht stoppen'

Als de melkprijs in Frankrijk op korte termijn niet stijgt naar 30 euro per 100 kilo melk, zal mogelijk 15 procent van de melkveehouders moeten stoppen.

Dat zegt een vertegenwoordiger van het Franse boerensyndicaat op Vilt.be. Boze Franse boeren blokkeren de toegang tot een fabriek van zuivelgigant Lactalis, in het westen van Frankrijk.
Maandagavond waren er 400 melkveehouders samen gekomen, en ook dinsdag loopt de actie voort. Volgens de Franse zender BFMTV willen de boeren hun actie meerdere dagen aanhouden. De actievoerders willen dat het concern een correcte prijs betaalt.

De actie is georganiseerd door de regionale afdelingen van de grootste boerenorganisatie FNSEA en door jongerenvereniging Jeunes agriculteurs.

Waarschuwing

De melk die nu geleverd wordt, koopt Lactalis in aan 25,6 euro per 100 kilo. De vertegenwoordiger van het Franse boerensyndicaat waarschuwt voor een groot aantal stopzettingen in de melkveehouderij: niet de 2 à 3 procent per jaar die gebruikelijk is maar mogelijk wel 15 procent van de bedrijven.

Middenmoter

De melkprijs in Frankrijk behoort nog altijd bij de betere middenmoters in Europa, afgaand op het voortschrijdend jaargemiddelde van Lactalis, Sodiaal en Danone. Toch is de zuivelindustrie, zuivelreus Lactalis in het bijzonder, voor boeren het mikpunt.

Lactalis wijt het de crisis aan overproductie door de melkveehouders. Een woordvoerder benadrukt dat ook een goed draaiende zuivelonderneming als Lactalis zich niet kan onttrekken aan de realiteit van de markt. 'Als concurrenten uit België en Nederland 30, 40 of 50 cent minder betalen voor de melk dan in Frankrijk, dan moeten we daar rekening mee houden', klinkt het.

Nieuwe wet

De melkveehouders hopen dat de nieuwe wet van minister van Financiën Michel Sapin goed uitpakt. De wet moet melkveehouders in bescherming nemen. Het bevat bijvoorbeeld een verplichte herzieningsclausule in contracten zodat de afgesproken prijs tussen verwerker en producent niet lager kan zijn dan de kostprijsvan die laatste. Het doel hiervan is om de toegevoegde waarde in de volledige voedselketen beter te verdelen.

Na een eerste lezing is het wetsvoorstel voor de zomer goedgekeurd door het parlement. Eind september wordt het opnieuw behandeld tijdens een buitengewone zitting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer