Danish Crown past gewichtstraject vleesvarkens aan

De Deense varkensvleesverwerker Danish Crown is aan het voorsorteren op Pasen door wijzigingen van de gewichtslimieten nu al bekend te maken. In week 10 en week 13 wordt het ideale gewichtstraject met 2 kilo verlaagd. Het bedrijf wil na de paasdagen niet te veel zware varkens aangevoerd krijgen en dwingt varkenshouders om lichter te gaan leveren.

Danish+Crown+past+gewichtstraject+vleesvarkens+aan
© Danish Crown

Willen Deense varkenshouders zonder korting hun vleesvarkens leveren, dan moeten die in het ideale gewichtstraject zitten. Nu is dat 72,0 tot 96,9 kilo geslacht gewicht. Vanaf week 10 wordt dat met 2 kilo verlaagd naar 70,0 tot 94,9 kilo. In week 13 gaat er nog eens 2 kilo af en is het gewichtstraject 68,0 tot 92,9 kilo.

Danish Crown kan zo het beste inspelen op de 'verloren' slachtdagen rond Pasen. Op basis van het aantal gerapporteerde biggen worden er rond de paasdagen 215.000 tot 220.000 vleesvarkens per week aangevoerd. Het Deense vleesbedrijf weet nog niet wanneer het gewichtstraject weer naar boven wordt gecorrigeerd.


Andere factoren

Mogelijk spelen andere factoren een rol bij deze tijdelijke wijzigingen. Zo maakte Danish Crown bekend dat Deens varkensvlees lastig is af te zetten in zowel de Europese Unie (EU) als op lucratieve markten buiten de EU. De vraag uit derde landen is op een lager pitje komen te staan. Op de EU-markt loopt de hogere kostprijs in Denemarken de vleesverwerker voor de voeten.

Het bedrijf kan binnen de EU lastig extra afzetmarkten winnen omdat het op moet boksen tegen bijvoorbeeld de Spaanse vleesverwerkers. Die moeten ook meer varkensvlees binnen de EU afzetten vanwege de zwakkere vraag vanuit Aziatische landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer