Zelfvoorziening Europese varkenshouderij moet drastisch omlaag

De Europese varkenshouderij moet veel minder afhankelijk worden van derde landen. De zelfvoorzieningsgraad ligt nu op 120 procent. Als het aan de European Pigmeat Reflection Group ligt, daalt die naar 100 procent met een klein plusje. Dat blijkt uit het rapport dat onlangs is aangeboden aan de Europese Commissie.

Zelfvoorziening+Europese+varkenshouderij+moet+drastisch+omlaag
© Vidiphoto

De reflectiegroep is in 2022 ingesteld door Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voor Landbouw. Aanleiding was de malaise in de varkenshouderij en de roep van verschillende lidstaten om Europese steun. De Europese Commissie gaf daar geen gehoor aan.

In plaats daarvan werd de reflectiegroep in het leven geroepen. Die kreeg de opdracht te onderzoeken hoe de duurzaamheid en veerkracht van de varkenshouderij op sociaal-economisch, milieu-, klimaat-, diergezondheids- en dierenwelzijnsgebied kunnen worden vergroot.


Minder afhankelijk

'Europa wil zelfvoorzienend blijven, maar de risico's die kleven aan 122 procent zelfvoorziening zijn te groot', zegt bestuurder Evert Hendrikx van de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Wanneer de zelfvoorzieningsgraad daalt naar 105 procent, is Europa minder afhankelijk van derde markten zoals Azië en hoeven minder grondstoffen te worden geïmporteerd.

De risico's die kleven aan 122 procent zelfvoorziening zijn te groot

Evert Hendrikx, bestuurder Producenten Organisatie Varkenshouderij

Tot schokkende bevindingen komt de reflectiegroep niet. De conclusies en aanbevelingen liggen in de lijn van andere rapporten over de toekomst van de varkenshouderij in Nederland en Europa. Ook de reflectiegroep benoemt het belang van meer samenwerking tussen alle schakels in de varkensketen als voorwaarde om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.


Verduurzamen

Lidstaten moeten worden aangemoedigd om GLB-instrumenten in te zetten om te verduurzamen. Betere voorlichtingscampagnes over de rol van het varken als kringloopdier – 40 tot 50 procent van het varkensvoer bestaat uit coproducten van de graanproductie of reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie – en de voordelen van korte toeleveringsketens benoemt het rapport ook.


Verder vraagt de reflectiegroep aandacht voor een efficiënter gebruik van organische meststoffen en kunstmestvervangers zoals Renure. Met het oog op onder andere vrijhandelsakkoorden moet worden gestimuleerd dat Europese kwaliteits- en productienormen ook de standaard worden voor de productie van varkensvlees op andere plekken in de wereld. Ook roept de reflectiegroep op tot waardecreatie op de interne West-Europese markt van de minder favoriete delen van het karkas.


CO2-neutraal

Het rapport van de European Pigmeat Reflection Group is er een van de vele die in Europa op tafel liggen. Hendrikx noemt het rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid dat de basis gaat vormen onder de Europese welzijnswetgeving en de intentie van Europa om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

Het eindrapport van de European Pigmeat Reflection Group ligt nu bij de Europese Commissie. Daar wordt het een van de bronnen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer