Nederland steunt nieuwe milieunorm voor veehouderijen nog niet

Nederland staat nog niet volledig achter het Europese voorstel om veehouderijen strengere milieunormen op te leggen. Landbouwminister Piet Adema wil eerst een onderzoek naar de impact van de nieuwe regelgeving afwachten.

Nederland+steunt+nieuwe+milieunorm+voor+veehouderijen+nog+niet
© Europese Commissie 2022

Door uitbreiding van de Europese milieuwetten vallen straks ook melkvee, varkens- en pluimveehouderijen onder de zogeheten Richtlijn Industriële Emissies (RIE). Deze aanpassing is onder meer bedoeld om de luchtkwaliteit de verbeteren.


Verscheidene lidstaten willen de voorgestelde ondergrens van 150 dieren, waar vanaf bedrijven onder de RIE gaan vallen, verhogen naar driehonderd dieren. In de Landbouwcommissie van het Europees Parlement is er veel verzet tegen de naam van de regeling. Zij vindt dat de terminologie 'industriële' niet van toepassing is op de veehouderij.


Van stemming onthouden

Nederland staat in beginsel positief tegenover het Europese voorstel. Ook vindt Nederland dat de uitstoot van ammoniak en methaan uit de veehouderij moet worden verminderd. Adema laat momenteel onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van de RIE-milieunormen voor Nederlandse veehouders. Daarom onthield hij zich maandag tijdens de landbouwraad in Brussel van instemming.

De nieuwe RIE-regeling zou vanaf 2029 moeten ingaan. De Europese Commissie verwacht dat de impact op de sector meevalt. In het nieuwe landbouwbeleid is er ruimte om subsidies te verlenen voor bedrijfsaanpassingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer