Geen exportverbod levend vee naar derde landen op korte afstand

Er is in Europa geen steun voor een verbod op export van levend vee naar derde landen op korte afstand. Dat deelt landbouwminister Piet Adema de Tweede Kamer mee in antwoord op een motie van de Tweede Kamerleden Frank Wassenberg en Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren.

Geen+exportverbod+levend+vee+naar+derde+landen+op+korte+afstand
© Henk Riswick

In de motie werd gevraagd om een verzet tegen veetransporten naar derde landen, ook naar landen op korte afstand. Adema heeft dit ingebracht tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 30 januari in Brussel. Daaruit blijkt dat er geen steun is voor een algeheel verbod op veetransporten naar derde landen.

Vrijwel alle landen, ook de landen in de Vughtgroep, vinden dat een verbod op transport naar derde landen op korte afstand mogelijk moet blijven. Daarbij gaat transport vanuit de grensstaten naar derde landen soms over kortere afstanden dan transport binnen het land zelf.


Gelijke dierenwelzijnswetgeving

De landbouwminister wijst er in zijn antwoord op dat de leden van de Vughtgroep – België, Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland – tegen een aantal langeafstandstransporten zijn van dieren naar derde landen. Nederland is volgens Adema nog stelliger en pleit voor een algeheel verbod van dierentransporten naar derde landen. Alleen transporten naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk waar de dierenwelzijnswetgeving gelijk is aan deze wetgeving in de Europese Unie blijven mogelijk.

Omdat het voorstel van de landbouw is afgewezen, is nu het wachten op de voorstellen van de Europese Commissie voor het veetransport naar derde landen en binnen Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer