EU sleept België om nitraatvervuiling voor de rechter

De Europese Commissie gaat België voor het Europees Hof van Justitie dagen, omdat het land te weinig doet tegen de water- en bodemvervuiling. Dat geldt zowel voor Vlaanderen als voor Wallonië. Volgens de EU belooft België al negen jaar dat het actie zal ondernemen tegen de nitraatverontreiniging in het oppervlaktewater, maar worden de normen nog steeds overschreden.

EU+sleept+Belgi%C3%AB+om+nitraatvervuiling+voor+de+rechter
© Twan Wiermans

De Europese Commissie heeft België in februari 2014 een eerste waarschuwing gestuurd, een tweede aanmaning volgde in november 2019 en een met redenen omkleed advies in juli 2020. Ondanks enige vooruitgang hebben de Belgische autoriteiten de grieven niet volledig aangepakt.


Een zaak voor het Hof brengen is de zoveelste stap na een aantal schriftelijke waarschuwingen. Veroordelingen van het Hof in Luxemburg komen meestal neer op zeer forse boetes. Daarnaast kan het Hof verplichtend opleggen dat daadwerkelijk werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.


Miljoenenboete

Op grond van de Nitraatrichtlijn zijn de EU-landen verplicht de kwaliteit van hun wateren te monitoren en moeten veroorzakers worden opgespoord en bestraft. Nederland is door Brussel ook al schriftelijk gemaand iets tegen de nitraatvervuiling te doen.

Vorig jaar ontsnapte Duitsland ternauwernood aan een miljoenenboete, omdat de nieuwe rood-groene coalitie ingreep in het mestbeleid. Recentelijk heeft de Europese Commissie bovendien de criteria tegen milieuvervuiling aangescherpt. Ook voor de waterkwaliteit worden de regels strenger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer