Europees onderzoek naar weerbaarheid varkenshouderij

De Europese commissie heeft een reflectiegroep opgericht die gaat onderzoeken hoe de duurzaamheid en veerkracht van de varkenshouderij op sociaal-economisch, milieu-, klimaat-, diergezondheids- en dierenwelzijnsgebied kan worden vergroot. De eerste bijeenkomst van de Pigmeat Reflection Group vond donderdag plaats.

Europees+onderzoek+naar+weerbaarheid+varkenshouderij
© Henk Riswick

Die bijeenkomst werd belegd door Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw. Volgens hem staat de varkenssector voor veel uitdagingen. Als voorbeelden noemt hij de coronacrisis, het wegvallen van export richting China, de verspreiding van Afrikaanse varkenspest naar meer EU-landen en stijging van de productiekosten.


De Russische invasie in Oekraïne heeft ook impact op de sector vanwege de export en de aanvoer van veevoer. De EU is de op één na grootste varkensvleesproducent ter wereld en de grootste exporteur van varkensvlees en varkensvleesproducten.


Weerbaarheid

De Europese Commissie vindt het belangrijk om 'de sociaal-economische weerbaarheid van de sector, vooral in relatie tot geïmporteerde plantaardige eiwitten te vergroten'. Dat vereist volgens de EU-politici ' diepgaande reflectie'. Donderdag ging de discussie over de importafhankelijkheid van diervoeders. Tijdens de komende bijeenkomsten zal gesproken worden met diverse deskundigen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In de reflectiegroep zitten belanghebbenden uit verschillende Europese lidstaten, waaronder producenten, wetenschappers, afgevaardigden van de nationale overheden en ambtenaren van de Europese Commissie. Elke vergadering wordt aan een specifiek onderwerp gewijd.

Nadien wordt alles gebundeld in een eindverslag met mogelijke aanbevelingen. Dat wordt begin 2023 verwacht. De bijeenkomsten staan gepland op 6 april, 25 mei, 4 juli, 12 september en 21 november, waarna op 18 januari 2023 het eindrapport wordt opgeleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer