Europa trekt de beurs voor hulp aan Oekraïense boeren

De Europese Unie trekt 5,5 miljoen euro uit voor een project om boeren, landbouwondernemingen en plattelandsgemeenschappen in Oekraïne te helpen. Het geld is bedoeld om hen te helpen met hun aanpassing aan de oorlogsomstandigheden en om de ketens in de landbouw, visserij en bosbouw te ondersteunen. Het project wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Europa+trekt+de+beurs+voor+hulp+aan+Oekra%C3%AFense+boeren
© Twan Wiermans

Het project is nodig, omdat de FAO constateert dat de voedselzekerheid in Oekraïne is verslechterd na het uitbreken van de oorlog op 24 februari vorig jaar. De oorlog heeft geleid tot grootschalige vernietiging van gewassen, landbouw- en andere civiele infrastructuur en heeft zowel toeleverings- als waardeketens verstoord.


'De EU-fondsen voor dit FAO-project hebben tot doel het functioneren van agrarische waardeketens op het vooroorlogse niveau te herstellen of te versterken. Dit is nodig om te voorzien in de voedselbehoeften van lokale en ontheemde bevolkingsgroepen in het westen en om voedselonzekerheid elders in het land op korte en korte termijn aan te pakken en zal van cruciaal belang zijn om een voedselcrisis in 2023 af te wenden', zegt Christian Ben Hell, sectormanager landbouw bij de EU-delegatie in Oekraïne.


Productie stopgezet

Uit recent onderzoek van de FAO over de impact van de oorlog op de landbouw blijkt dat een kwart van de 5.200 respondenten de productie heeft verminderd of stopgezet als gevolg van de oorlog. Terwijl de oorlog voortduurt, ondervinden familieboerderijen, kleine bedrijven, handelaren en verwerkers moeilijkheden om toegang te krijgen tot uitgangsmateriaal, grondstoffen en financiering om de continuïteit en uitbreiding van de activiteiten te ondersteunen.


De belangrijkste moeilijkheden die de komende maanden worden verwacht in zowel de plantaardige sectoren als de veehouderij, zijn lage opbrengsten uit de verkoop van producten, beperkte toegang tot meststoffen of pesticiden, en brandstof of elektriciteit om apparatuur aan te drijven. In maart-mei 2022 werd al noodlandbouwsteun verleend aan meer dan zesduizend plattelandshuishoudens. Deze hulp dekte de dringende behoefte van de bevolking aan landbouwinputs, contant geld, groentezaden en pootaardappelen om de voedselproductie voor huishoudelijk gebruik voort te zetten.

De Europese Unie en de FAO werkten voor het uitbreken van de oorlog al aan een hulpplan om de agrarische sector in Oekraïne te ondersteunen. Deze plannen zijn opgeschort door door de oorlog en vervangen door het huidige steunpakket.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer