Europese boterprijzen duiken ruim 5 procent in de min

De boterprijzen in de Europese Unie zijn in de laatste week van het jaar met 5,2 procent gezakt ten opzichte van het gemiddelde van de vier weken ervoor. De noteringen voor vollemelkpoeder staan 4,6 procent in de min. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

Europese+boterprijzen+duiken+ruim+5+procent+in+de+min
© Twan Wiermans

Boter staat in de EU op 567 euro per 100 kilo, vollemelkpoeder op 404 euro. De noteringen voor mageremelkpoeders daalden met 1,1 procent tot 292 euro. Alleen de noteringen voor cheddar bleven bijna gelijk en lieten gemiddeld een klein plusje zien van 0,2 procent tot 470 euro.

Een andere belangrijke indicator van de markt, de Global Dairy Trade uit Nieuw-Zeeland, laat in de meest recente update van dinsdag ook dalingen zien voor boter (-2,8 procent), vollemelkpoeder (-1,4 procent), mageremelkpoeder (-4,3 procent) en cheddar (-2,7 procent). Gemiddeld daalt de Global Dairy Trade deze week 2,8 procent.


Australië en Nieuw-Zeeland

In het marktoverzicht meldt de Europese Commissie verder dat de Australische melkproductie in november met 9,1 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder en de Nieuw-Zeelandse melkproductie met 1,7 procent. In de Verenigde Staten (+1,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (+3 procent) steeg de melkproductie in november juist. De totale productie in de Europese Unie daalde in de periode januari tot en met oktober 2022 met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder in dezelfde periode.

De kosten op melkveebedrijven waren in de laatste week van 2022 iets lager ten opzichte van het gemiddelde van de vier weken ervoor. De energiekosten daalden met 1,2 procent en de voerkosten gemiddeld met 1,1 procent.

Europese boter werd in 2022 het meest geëxporteerd naar de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea. Vollemelkpoeder ging vooral naar Oman, China en Koeweit. De top drie exportbestemmingen voor mageremelkpoeder waren Algerije, China en Indonesië. Kaas werd het meest geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Japan en Zwitserland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer