'Nederland, let op uw zaak'

Het symposium dat ZLTO, BAJK en ZAJK eind januari hielden, 'Hoe kan het wél', heeft precies volgens plan veel tongen losgemaakt en publiciteit tot gevolg gehad. Het was een bijeenkomst met impact, constateer ik trots.

%27Nederland%2C+let+op+uw+zaak%27
© Dirk Hol

Met genoegen maar ook met vrees luisterde ik naar het betoog van hoogleraar en opinieleider Rob de Wijk. Vanuit een heel ander perspectief maakt hij zich grote zorgen over de positie van Nederland als voedselproducent en de erosie die dreigt als het geluid van wensdenkers de overhand krijgt. De Wijk betitelt onze vaderlandse agrarische sector als 'een cruciale geopolitieke troef'. In EW Magazine deze week hamert hij hier nog eens op.

Nu volg ik het wereldnieuws als geïnteresseerde burger, maar het betoog van de hoogleraar lijkt me hout te snijden. De rest van de wereld kijkt met afgunst naar de kennis, kunde en waarde van onze land- en tuinbouw. Langs de hele keten zorgt onze agrosector voor gezond, vers voedsel en fijn groen. En de sector bevordert hoogtechnologische innovaties. Die troef moeten we koesteren.

De wereld is op drift geraakt. We betreden een tijdperk waarin meerdere machtsblokken zich ongegeneerd laten gelden. Zoals altijd is voedsel van grote strategische waarde. Chinezen en Russen weten dat maar al te goed… helaas. Het is van cruciaal belang dat het liberale Europa zijn plaats onder de zon claimt en zich versterkt. Een Europese voedselstrategie is de basis daarvoor. Europa, let op uw zaak!

Ook ons land moet zijn plaats in de wereld als strategisch voedselproducent én motor achter innovatief agrarisch ondernemerschap bewaken

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Ook ons land moet op zijn zaak letten en zijn plaats in de wereld als strategisch voedselproducent én motor achter innovatief agrarisch ondernemerschap bewaken. Dat vraagt om duidelijkheid en perspectief. Daarover ging een honderdtal boeren en tuinders deze week, op uitnodiging van ZLTO, in debat met landbouwminister Piet Adema. Mooie bouwstenen voor een te sluiten landbouwakkoord?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer