'Ogen scherp op de bal houden'

Bij de nieuwjaarsreceptie van mijn provincie verzuchtte commissaris van de Koning Ina Adema dat Noord-Brabant eigenlijk twee keer zo groot zou moeten zijn om aan alle ruimtelijke vragen van onze tijd te kunnen voldoen. Dat betekent keuzes maken. Geldt dit niet voor ons hele land?

%27Ogen+scherp+op+de+bal+houden%27
© Dirk Hol

Postzegelland, gidsland, voedselland Nederland: 300 bij 200 kilometer, 42 miljoen hectare waarvan 20 procent water, op naar de 18 miljoen inwoners. Er liggen zo ontzettend veel claims op de ruimte van Nederland dat je serieus moet nadenken over de aanwinning van nieuw land. LTO Nederland opperde dit idee twee jaar geleden al.

Boeren en tuinders hebben grond hard nodig voor de productie van vers, gezond voedsel en fijn groen. Een Landbouwakkoord moet borgen dat ze hun belangrijke taak kunnen blijven uitvoeren. Voor mij staat het als een paal boven water dat een gedragen overeenkomst onze agrariërs de komende 25 jaar duidelijkheid en perspectief moet bieden. De verlammende vierjaarlijkse cyclus van nieuw beleid, van politieke luchtfietserij en dito wensdenken moet worden doorbroken.

Ik hoop dat landbouwminister Piet Adema zijn stempel op het proces kan drukken om tot een gedragen Landbouwakkoord te komen en dat alle partijen van goede wil zich er onvoorwaardelijk achter scharen als de inkt van de handtekeningen droog is. Voorwaarde is dat onze brede en diverse agrarische achterban zich vertegenwoordigd voelt en kan meedoen. Daarom investeren we veel in afstemming, 'meenemen' en dialoog. De structuur staat: via de sectortafels (vakgroepen), wekelijkse ledenupdates en de informatielijnen is er ruimte voor vragen en input.

Ik hoop dat landbouwminister Piet Adema zijn stempel op het proces kan drukken om tot een gedragen Landbouwakkoord te komen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Meer dan ooit heeft Nederland, heeft Europa, de kennis, kunde en waarde van boeren en tuinders keihard nodig. Daarom: ogen scherp op de bal bij de onderhandelingen voor een hopelijk historisch Landbouwakkoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer