WER: aanpassingen energieheffingen raken glastuinbouw fors

Het verlaagd energietarief glastuinbouw wordt mogelijk per 1 januari 2025 afgeschaft. Misschien wordt dan ook voor WKK-installaties de vrijstelling in energiebelasting beperkt tot elektriciteit die op het net wordt gezet. Het betreft een voorgenomen afspraak van de huidige coalitie. Op Prinsjesdag in september worden de definitieve plannen gepresenteerd.

WER%3A+aanpassingen+energieheffingen+raken+glastuinbouw+fors
© Twan Wiermans

De impact van deze mogelijke veranderingen is groot, stellen onderzoekers van Wageningen Economic Research (WER) en voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. Volgens WER leiden de voorgestelde aanpassingen van de energieheffingen in de glastuinbouw tot forse directe kostenstijgingen.

De kostenstijgingen zijn een gevolg van het afschaffen van het verlaagde tuinbouwtarief voor de inkoop van aardgas in de eerste twee schijven en door beperking van de vrijstelling van energieheffingen op aardgas voor toepassing in warmtekrachtkoppelingen (WKK's). Ook periodieke aanpassingen van tarieven beïnvloeden de kostprijs.


Kostenverhogend effect

De WER meldt in het rapport 'Effecten aanpassing energieheffingen glastuinbouw 2025-2030' dat voor alle onderzochte bedrijfstypen de aanpassingen van de energieheffingen een kostenverhogend effect hebben. Bedrijven met belichting, WKK of een kleine omvang zullen het hardst worden geraakt.


Bedrijven zonder belichting, met een relatief groot aandeel duurzame energie, warmte van derden of een grotere omvang zullen minder hard worden geraakt, voorzien de onderzoekers. Zij rekenden uit dat het gemiddelde bedrijfsresultaat van 6,34 euro per vierkante meter in 2019 zakt met -2,94 euro per vierkante meter in 2025 en nog eens -3,98 euro richting 2030.

De impact kent een grote spreiding. Dat komt door verschillen in energievraag, energievoorziening en bedrijfsomvang. De verschillen lopen uiteen van minder dan 1 euro per vierkante meter en meer dan 10 per vierkante meter in de afname van het bedrijfsresultaat.


Kosten stijgen ook op sectorniveau

Verder rekenden de WER-onderzoekers uit dat de kosten op sectorniveau stijgen van 95 miljoen euro in 2019 naar 761 miljoen euro in 2025 en 840 miljoen euro in 2030. Dit is een berekening tegenover de statische situatie 2019 bij een gelijkblijvende sectorstructuur en energiegebruik.

'De impact is groot', stelt Adri-Bom Lemstra in een videoboodschap. 'Komende maanden gaan we in gesprek met betrokken partijen en ministeries. Zowel de impactanalyse als het energieconvenant gaan ons daarbij helpen.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer