Brits bedrijf wil ruwvoer in containers telen

Ruwvoerteelt in containers verbruikt 95 procent minder water dan traditionele landbouw en kan zonder gewasbescherming, kunstmest of andere schadelijke chemicaliën. Dat claimt althans het Britse bedrijf Vert Agritech in een artikel in Farmers Guardian.

Brits+bedrijf+wil+ruwvoer+in+containers+telen
© dirk hol

Het systeem teelt gerst op gefilterd water, de gerst groeit met hulp van ledlampen in een container. Waar het gefilterde water uit bestaat en of daar dan voedingsstoffen in zitten, wordt niet uitgelegd. Het bedrijf is niet bereikbaar voor nadere uitleg.

Iedere container heeft zes lagen en elke laag produceert volgens het bedrijf 1.000 kilo ruwvoer per zes dagen dat automatisch wordt geoogst en afgedraaid. Een container zou dus dagelijks goed zijn voor 1.000 kilo ruwvoer, staat in het artikel.


Teelt ruwvoer in containers
Teelt ruwvoer in containers © Vert Agritech

Het bedrijf stelt dat het een oplossing is voor de ruwvoerproductie die normaal gesproken veel water nodig heeft en last heeft van steeds vaker voorkomende droogte. Het systeem levert dan juist dagelijks vers ruwvoer het hele jaar rond.


Geen brandstof nodig

Vanwege de teelt in de containers hoeft er niet geploegd, gezaaid en geoogst te worden. Daar is dus geen brandstof voor nodig. Wel is er elektriciteit nodig voor onder andere de ledverlichting, meldt Farmers Guardian in het artikel. Die stroom zou dan bijvoorbeeld met zonnepanelen geproduceerd kunnen worden. Hoeveel elektriciteit nodig is wordt eveneens niet vermeld.

De kosten zijn volgens eigen berekening 57 Engelse pond per ton, dat is bijna 65 euro. Waar de ruwvoerproductie voor melkkoeien 236 pond (268 euro) per ton volgens berekeningen van Britse organisaties als het Britse ministerie van Landbouw (Defra) en Agriculture en Horticulture Development Board (AHDB) kost.

Het bedrijf is nu op zoek naar investeerders om het systeem verder te ontwikkelen. In Nederland is een vergelijkbaar systeem met verticale teelt van kruiden onlangs gestopt vanwege te hoge energiekosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer