Vertify doet onderzoek naar kouder telen met inzet biostimulanten

In opdracht van Glastuinbouw Nederland onderzoekt Vertify uit het Zuid-Hollandse Zwaagdijk de mogelijkheden om met de inzet van biostimulanten kouder te telen zonder productie in te leveren. De proef is zes weken aan de gang en tot nu toe zijn nog geen significante verschillen waarneembaar.

Vertify+doet+onderzoek+naar+kouder+telen+met+inzet+biostimulanten
© Glastuinbouw Nederland

In het screeningsonderzoek worden veertien verschillende biostimulanten toegepast in de chrysant. Dit toetsgewas wordt onder vier verschillende temperatuurregimes geteeld. 'De etmaaltemperatuur varieert van continu 13 graden tot een gemiddelde van 18,5 graden. In een ander temperatuurregime blijft het continu 17 graden of gemiddeld 15 graden bij een variatie van 13 tot 17 graden', legt Vertify uit.

De proef is zes weken geleden gestart, waarbij de biostimulanten een- of tweewekelijks zijn ingezet. Hoewel er duidelijke verschillen in groei en ontwikkeling zichtbaar zijn tussen de temperatuurregimes, blijken de verschillen in lengte en bladkleur tussen de verschillende biostimulanten onderling en in vergelijking met die van onbehandelde chrysantentakken nog niet goed zichtbaar. 'Ook zijn er als het gaat om lengtegroei nog geen significante verschillen waarneembaar', laat het agrarisch onderzoekscentrum weten.

Vertify hoopt aan het einde van het onderzoek, dat gefinancierd wordt via het gewasoverstijgend onderzoeksprogramma 'Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Kennis in je Kas', meer verschillen te zien in bijvoorbeeld het vers- en drooggewicht. Ook worden na afloop de wortelkwaliteit en de uniformiteit van het proefveld beoordeeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer