Kruidenproducent Future Crops is failliet verklaard

De Nederlands-Israëlische vertical farm Future Crops, gevestigd op industrieterrein ABC Westland in het Zuid-Hollandse Poeldijk, is failliet verklaard. Het is onbekend of de hoge energiekosten ten grondslag liggen aan het faillissement.

Kruidenproducent+Future+Crops+is+failliet+verklaard
© Future Crops

Future Crops produceerde sinds 2018 op commerciële basis verschillende kruidensoorten, waaronder basilicum, koriander, peterselie en dille. Daarnaast werd de 2.500 vierkante meter grote productielocatie in Poeldijk gebruikt voor de teelt van babysla. De jaarlijkse productie bedroeg ongeveer 85 ton, waarvan een deel door supermarktketen Albert Heijn werd afgenomen. Future Crops bezat tevens een eigen testlaboratorium.

Susanne Mosmans, de voormalig Business Unit Director bij Future Crops, liet tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres in oktober vorig jaar op de Floriade in Almere al doorschemeren dat Future Crops het financieel zwaar had. 'We opereren in een kapitaalintensieve industrie. Mede daardoor hebben we onze investering nog lang niet terugverdiend. Daarbij zijn we allesbehalve CO2-neutraal.'


In een eerste investeringsronde, vlak voor de coronapandemie, haalde Future Crops zo'n 30 miljoen dollar op bij de Amerikaanse staalfamilie Lerman. De tweede financieringsronde werd vrijwel volledig gefinancierd door de Chinese techgigant Tencent. Dat laatstgenoemde bedrijf is eveneens een grote investeerder van de Autonomous Greenhouse Challenge van Wageningen University & Research. Beide bedrijven hebben besloten niet opnieuw een kapitaalinjectie te doen in Future Crops.


Zware tijden voor vertical farms

Het faillissement van Future Crops staat niet op zichzelf. De sterk gestegen energiekosten maken het voor vertical farms moeilijk om in de Europese Unie en de Verenigde Staten de concurrentie aan te gaan met reguliere teeltbedrijven. Omdat de aanvankelijke investering zo groot is, kan volgens analisten alleen blijvende ondersteuning vanuit investeerders de vertical farms in de huidige verzadigde markt overeind houden.


De trend van terugtrekkende investeerders is eind vorig jaar ook start-up Glowfarms uit het Noord-Hollandse Hoorn fataal geworden. In dezelfde periode meldde cloudnetwerk Infarm, als gevolg van de hoge energiekosten, de productielocaties in Nederland, Engeland en Frankrijk te sluiten. Of de hoge energiekosten ook voor Future Crops de druppel waren, is niet bekendgemaakt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer