Denemarken pakt nertsenhouderij weer op

Ondernemers in Denemarken zijn opnieuw gestart met het houden van nertsen. De sector is in 2020 volledig stopgezet uit vrees dat de dieren zouden bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Denemarken+pakt+nertsenhouderij+weer+op
© Vidiphoto

Het houden van nertsen is sinds begin dit jaar weer toegelaten in Denemarken. In 2020 werd tot ruiming van alle nertsen besloten, nadat een gemuteerde versie van het coronavirus onder dieren werd aangetroffen. Dat werd gezien als een potentieel gezondheidsrisico voor mensen, omdat vaccins dan mogelijk minder goed werken. De beslissing tot ruiming was omstreden en leidde tot het ontslag van de landbouwminister. Later bleek dat er geen wettelijke basis was voor de massale ruiming.

De eerste tienduizend nertsen zijn begin januari aangekomen in Denemarken. Ze zijn geïmporteerd uit IJsland. De verwachting is dat de komende weken nog meer nertsen worden ingevoerd. In november 2020 kondigde premier Mette Frederiksen de ruiming aan van alle nertsen in Denemarken – ongeveer 15 miljoen dieren – uit vrees dat ze bijdroegen tot de verspreiding van het coronavirus.


De verwachting is dat de Deense nertsenhouderij op veel kleinere schaal doorstart. Onduidelijkheid is daarvan de belangrijkste oorzaak. Vorig jaar viel het Deense kabinet als nog op het onterecht ruimen van de nertsen in 2020. Er zijn al parlementsverkiezingen geweest en er is sinds midden-december een nieuwe centrumlinkse coalitie. Die moet echter nog beslissen wie betaalt voor het verplichte gezondheidsonderzoek naar het coronavirus en andere virale ziekten, goed voor 86 euro per dier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer