ZLTO: 'Perspectief bieden oplossing voor nertsenhouders'

'De oplossing ligt bij maatwerk en het bieden van perspectief aan nertsenhouders', zegt ZLTO-afdelingsvoorzitter Huub van Hout. Daarmee reageert hij op de zorgen van het gemeentebestuur van Gemert-Bakel over de verloedering van het platteland. Die zorgen komen voort uit de geringe animo onder voormalig nertsenhouders om deel te nemen aan de landelijke subsidieregeling voor sloop of herbestemming.

ZLTO%3A+%27Perspectief+bieden+oplossing+voor+nertsenhouders%27
© Nieuwe Oogst

De twintig voormalige nertsenhouderijen in Gemert-Bakel staan sinds vorig jaar leeg, nadat ze gedwongen moesten stoppen vanwege de coronapandemie. De overheid besloot daartoe toen bleek dat op tientallen Nederlandse nertsenbedrijven dieren besmet waren met het coronavirus. Leegstand dreigt als de eigenaren van de leegstaande stallen niet meedoen met de subsidieregeling, verwacht het gemeentebestuur.


Dat erkent ook Van Hout, maar volgens de afdelingsbestuurder is er nog een andere oplossing. 'De ondernemers willen graag verder, maar voor de meesten is de subsidieregeling ontoereikend. De vergoeding levert in de meeste gevallen te weinig op en ondernemers zijn bang om hun stikstofrechten te verliezen. In die gevallen pleiten we ervoor om samen met de gemeente in overleg te gaan om te kijken wat wel mogelijk is. Het gaat vaak om maatwerk en zolang mensen geen perspectief hebben, gebeurt er niks.'


Restricties in bestemmingsplannen

Van Hout sluit zich aan bij de uitspraken van directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Nederlandse Pelsdierhouderijen in het Eindhovens Dagblad. 'Nu kan er vanwege restricties in de bestemmingsplannen bijna niets, zeker in Brabant niet. Zeg als overheid niet langer wat er allemaal niet kan, maar kom onderhand ook eens met oplossingen.'


In aanvulling daarop benadrukt Van Hout dat de oplossing niet altijd in geld is uit te drukken. 'Het belangrijkste is dat er ruimte is voor een nieuwe bestemming op een locatie. Dat kan sloop zijn en herbestemming, maar ook iets heel anders. Daarmee gaan we verpaupering tegen en behouden we het economische perspectief in het buitengebied. Dat is in ieders belang.'


Proactief meedenken

Op dit moment is ZLTO Gemert-Bakel in gesprek met de gemeente over het opzetten van een pilot ter voorkoming van ondermijning. 'Het zou fijn zijn als de gemeente op haar beurt proactief bereid is om met een 'open mind' mee te denken over perspectieven voor de voormalige nertsenhouders in onze gemeente.'

Van Hout benadrukt dat het transitieproces op het platteland niet enkel en alleen betrekking heeft op de nertsenhouderij. 'De problematiek en de gevolgen van leegstand, raakt ook andere sectoren en vraagt om oplossingen. We moeten ervoor blijven waken dat voor bedrijven die door willen gaan, de veranderingen niet tot beperkingen leiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer