Deense regering valt alsnog vanwege nertsenruiming

De Deense centrumlinkse regering van premier Mette Frederiksen is alsnog ten val gekomen vanwege de ruiming van de gehele Deense nertsenhouderij. Ze heeft algemene verkiezingen op 1 november uitgeschreven. Dat deed Frederiksen nadat de sociaal-liberale partij dreigde haar steun aan de minderheidsregering in te trekken.

Deense+regering+valt+alsnog+vanwege+nertsenruiming
© Archief Marcel Bekken

De vervroegde verkiezingen werden al enkele maanden verwacht na de uitkomsten van een parlementair onderzoek naar de nertsenkwestie. Daaruit bleek dat de volledige ruiming twee jaar geleden van zeventien miljoen nertsen uit vrees voor coronaverspreiding op onrechtmatige wijze tot stand was gekomen. Bovendien waren er achteraf onderzoeken die aantoonden dat het gevreesde gevaar van massale coronaverspreiding door nertsen door de premier en haar medewerkers te dik waren aangezet.


Premier Frederiksen heeft de verkiezingen zo lang mogelijk uitgesteld vanwege haar gedaalde populariteit door het nertsenschandaal. Maar volgens de publieke omroep DR hebben de sociaal-democraten in Denemarken nog steeds de meeste publieke steun. Desalniettemin wordt verwacht dat de verkiezingen een tweestrijd worden tussen de linkse zittende regerende partijen en de rechtse uitdagers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer