LTO: alternatieven voor nertsenhouder liggen niet voor oprapen

De veertig bedrijven waar vorig jaar nertsen besmet waren met het coronavirus, mogen nu vaste mest af-voeren en hun hokken slopen. Volgens voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO-vakgroep Edelpelsdierhouderij is dat een goede stap, maar moet er nog veel gebeuren. 'Alternatieven voor nertsenhouders liggen niet voor het oprapen.'

LTO%3A+alternatieven+voor+nertsenhouder+liggen+niet+voor+oprapen
© Nieuwe Oogst

Hoe loopt het?

'Die extra ruimte voor deze veertig bedrijven is positief. Verder gaat het traag. Op 8 januari is het verbod ingegaan voor alle nertsenbedrijven. Alle aanvragen voor de nadeelcompensatie zijn ingediend en grotendeels toegekend.

Het verkrijgen van een nieuw bestemmingsplan is lastig; dat is maatwerk en daarmee kost dit veel tijd

Martijn Pijnenburg, voorzitter LTO-vakgroep Edelpelsdierhouderij

'De aanvragen voor de sloop- en ombouwregeling lopen door. Die moeten voor 22 oktober zijn ingediend. De afhandeling hiervan duurt veel te lang. Ondernemers moeten veel lijsten invullen. Er zijn maar enkele beschikkingen rond.'


Wordt er al gesloopt?

'Het probleem is dat bedrijven, wanneer ze slopen, alle stikstofrechten kwijt zijn. Dan zit je op een stuk landbouwgrond, waar je geen vee meer mag houden. Voor alle duidelijkheid, nertsenhouders krijgen geen vergoeding voor de waarde van de gebouwen die worden afgebroken. In andere sectoren, waar warm is gesaneerd, is dit anders.'


Hoe gaat het met de sloopvergunningen?

'Voordat stallen kunnen worden gesloopt, moeten alle vergunningen rond zijn. Dat moet binnen drie jaar nadat de beschikking binnen is. Dat blijkt lastig te worden. Iedere locatie is anders en iedere ondernemer is anders. Sommigen willen andere dieren gaan houden. Dan moet dat mogelijk zijn, maar sommige gemeenten willen liever geen stallen terug.


'Het verkrijgen van een nieuw bestemmingsplan is lastig. Dat is maatwerk en daarmee kost dit veel tijd. Elke locatie vraagt een specifieke oplossing. Veel gemeenten hebben geen ervaring met een dergelijke situatie. Het is geen onwil, maar gemeenten en provincies staan ook met de rug tegen de muur.'


Duurt het allemaal te lang voor de ondernemers?

'Vooral voor de jongere generatie is dit een groot probleem. Zij kunnen nog niet met iets nieuws aan de slag.

'De alternatieven liggen ook niet voor het oprapen. Nertsenhouders zijn als ondernemers goed in het houden van nertsen en moeten nu iets anders oppakken. Dit vraagt veel van de ondernemers en hun gezinnen.

'Als belangenbehartiger ben ik bang dat het voor een aantal ondernemers veel te lang duurt voordat ze een nieuw inkomen genereren. Iedere dag zonder alternatief kost hun geld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer