Kabinet start met proef 'telen voor de bouw'

Het kabinet start met een proef waarbij boeren gewassen gaan telen die als grondstof dienen voor bouwmaterialen. Daarnaast werkt de overheid aan duurzaamheidseisen die het gebruik van deze grondstoffen bij nieuwbouw moeten stimuleren.

Kabinet+start+met+proef+%27telen+voor+de+bouw%27
© VidiPhoto

'Biobased bouwen en verbouwen is daarom heel kansrijk, voor de bouw maar ook voor de boer', stelt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening) in een brief aan de Tweede Kamer. Zijn boodschap is mede verstuurd namens landbouwminister Piet Adema en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

Bouwen met meer biogrondstoffen, scherpere eisen voor de duurzaamheid van nieuwbouw en het verminderen van de CO2-uitstoot bij het maken van bouwmaterialen. Experimenten om op landbouwgronden hennep, olifantsgras (foto) en vlas te telen en ontwikkelen tot bouwmaterialen, is het concrete startschot van de inzet van het kabinet.


Minister De Jonge: 'De bouwopgave is groot, de verduurzamingsopgave ook. Om die twee hand in hand te laten lopen, moeten we de CO2-uitstoot in de hele bouw terugdringen. Biobased bouwen en verbouwen is daarom heel kansrijk, voor de bouw maar ook voor de boer.'


Hogere milieuprestaties bouw

Om ervoor te zorgen dat groen bouwen niet blijft bij een wens maar werkelijkheid wordt, moet de manier waarop gebouwd wordt, worden aangepast. Dat wordt gedaan door middel van een hogere milieuprestatie-eis en subsidies voor het milieuvriendelijk isoleren.

Naast de aanpassing van de bouwnormen komt er meer ruimte voor nieuwe samenwerkingen en ruimte voor innovatieve boeren: vanaf 1 januari 2023 start de overheid via project Building Balance met het subsidiëren van experimenten met biogrondstoffen in dertien zogenoemde veldproeven.

Op die locaties worden biobased grondstoffen als hennep, vlas en olifantsgras geteeld, verwerkt en toegepast om bouwmaterialen van te maken. Tijdens het proces wordt onderzocht hoe de teelt van de grondstoffen tot toepassingen als isolatie zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden. Het experiment Building Balance loopt in 2023-2024 en krijgt 1,8 miljoen euro subsidie van het Rijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer