ChristenUnie wil transitie naar bouwen met biogrondstoffen

ChristenUnie (CU) ziet in de grootschalige toepassing van biogrondstoffen een oplossing voor de vele uitdagingen waar de maatschappij en de landbouw mee kampen.

ChristenUnie+wil+transitie+naar+bouwen+met+biogrondstoffen
© Dirk Hol

'Het produceren van biogrondstoffen is een mooie en broodnodige nieuw loot aan de stam met verdienmogelijkheden voor onze boeren en een grote bijdrage van hen aan de klimaatopgave', zegt Kamerlid Pieter Grinwis (CU). Hij doet in een tienpuntenplan voorstellen om in 2035 50 procent van de bouwmaterialen in Nederland van organische oorsprong te laten zijn. Bij isolatiemateriaal moet dat 100 procent zijn.

Met zijn plan wil Grinwis de uitdagingen rond klimaat, woningbouw, landbouw, bodem en waterkwaliteit te lijf gaan. Het Kamerlid presenteerde dinsdag een plan om grootschalig in te zetten op de productie en het gebruik van biogrondstoffen. 'Door inzet op biobased bouwen kan de woningbouw ineens een kans worden voor het klimaat en de landbouw.'


Traditioneel worden woningen gebouwd met beton, baksteen, cement en glaswol. Dat gaat gepaard met een hoge CO2-uitstoot. Bij 'biobased bouwmaterialen' wordt CO2 in die producten opgeslagen. Op die manier kan per jaar tot wel 6,4 megaton CO2 bespaard worden bij alleen al de nieuwbouw van 75.000 huizen per jaar, stelt Grinwis.


Nieuw onderdeel verdienmodel

Het telen van deze biogrondstoffen kan bovendien een mooi nieuw onderdeel worden van het verdienvermogen van boeren. Grinwis: 'De woningbouwopgave is met 100.000 woningen per jaar heel groot. De huidige huizenbouw legt een zware druk op het klimaat. Door hernieuwbare materialen te gebruiken, kunnen we die bouwopgave gebruiken om forse klimaatwinst te boeken.'

Grinwis wijst erop dat het hier echt draait om een volledige transitie waarvoor gelden vrijgemaakt moeten worden. 'Het is nodig dat de minister dit onderdeel maakt van zijn pakket met aanvullende maatregelen dat in het voorjaar komt en hiervoor geld reserveert uit het klimaatfonds. Maar als het ons lukt, bewijzen we onszelf een heel grote dienst in de opmaat naar een gezond klimaat, voldoende woningen en een toekomstbestendige landbouw.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer