Start-up geeft mest bestemming als bouwmateriaal

Start-up BioBuilder, Bouwbedrijf Eric Kock en boer en biogasondernemer Frank van Genugten starten het project 'BioBasedBouwen' met mest als biobased isolatiemateriaal. Hierbij krijgt mest een circulaire bestemming en wordt koolstof langdurig vastgelegd, stellen de initiatiefnemers.

Start%2Dup+geeft+mest+bestemming+als+bouwmateriaal
© archief Marcel Bekken

BioBuilder ziet organische mest als kansrijke grondstof voor een biobased isolatiemateriaal. Koemest is vezelig van structuur en heeft daarom goede isolerende eigenschappen. Het product ruikt niet en is onherkenbaar als mest, zegt BioBuilder. Doordat de mest eerst wordt vergist en verhit, worden pathogenen gedood. In het proces dat daarop volgt, wordt de mest behandeld en gedroogd. Het isolatiemateriaal van mest wordt in het prefabelement aangebracht als vervanging van de minerale wol.


Het productieproces om isolatiemateriaal te maken uit mest, is al uitgewerkt. De bewijsvoering over hoeveel koolstof precies wordt vastgelegd en wat de isolerende werking is, wordt met verschillende mestsoorten en andere biobased materialen getest binnen dit project. Ook wordt het materiaal getest op brandveiligheid en geur.


Kunstmestvervanger en dikke fractie

In het project werkt BioBuilder samen met agrarisch ondernemer Frank van Genugten van Groenewoud Gas in het Brabantse Sint-Oedenrode. Hij verzamelt koemest van zestien omliggende melkveehouderijbedrijven en vergist en verwerkt dit tot groen gas. 'De dunne fractie van de mest wordt door Groenewoud Gas verwerkt tot een kunstmestvervanger. Wat overblijft, is de dikke fractie, die geschikt is om te gebruiken als isolatiemateriaal', legt Rembert van Noort van BioBuilder uit.


De mensen achter het project voor biobased bouwen: vlnr: Frank van Genugten, Martijn Kock, Henk van Kuijk, Eric Kock, Rembert van Noort. Op de achtergrond de dikke fractie uit de installatie van Groenewoud Gas, waar het eerste isolatiemateriaal uit mest mee gemaakt gaat worden.
De mensen achter het project voor biobased bouwen: vlnr: Frank van Genugten, Martijn Kock, Henk van Kuijk, Eric Kock, Rembert van Noort. Op de achtergrond de dikke fractie uit de installatie van Groenewoud Gas, waar het eerste isolatiemateriaal uit mest mee gemaakt gaat worden. © Eigen Foto

'We denken met de mest die Van Genugten verzamelt, omgerekend tweehonderd huizen per jaar te kunnen isoleren. De verbinding met de bouw wordt gemaakt met Bouwbedrijf Eric Kock die gespecialiseerd is in prefabbouw', zegt Henk van Kuijk van BioBuilder. BioBuilder is een start-up die onlangs is opgericht door Van Kuijk en Van Noort.


Binnen paar jaar demowoning

BioBuilder denkt binnen één à twee jaar met isolatiemateriaal op basis van mest te kunnen bouwen. BioBuilder verwacht in 2023 een demowoning, in de vorm van een mobiel tiny house, te bouwen voor demonstratiedoeleinden. Doel is biobased wonen betaalbaar maken en werken aan een verdienmodel voor boeren. De combinatie van prefab bouwen en mest als biobased isolatiemateriaal is nieuw in de markt.

De toekomst van de bouwsector ligt volgens de projectdeelnemers in het zoveel mogelijk gebruiken van hernieuwbare materialen in de bouw. Bekende materialen zijn hout, stro en hennep. Minder bekende materialen bermgras, lisdodde en olifantengras, maar dus ook mest.

Hierin wordt koolstof opgeslagen in tegenstelling tot conventionele bouwmaterialen zoals staal, beton en minerale wol. In het gezamenlijke project zullen naast mest andere biobased materialen worden onderzocht op prestatie en praktische toepasbaarheid in de bouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer