Beperkte verkoopbelangstelling zorgt voor hogere aardappelnotering

De aardappeltermijnmarkt van EEX in het Duitse Leipzig noteert deze week voor fritesaardappelen op levering in april 2023 de hoogste indicatieprijzen sinds begin oktober.

Beperkte+verkoopbelangstelling+zorgt+voor+hogere+aardappelnotering
© Twan Wiermans

In een week tijd steeg de notering voor het aprilcontract van 25 euro tot woensdag 26,30 euro per 100 kilo. Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann stijgen de noteringen als gevolg van een gebrek aan verkoopbelangstelling. Dat is te wijten aan een combinatie van factoren, zoals de verhoging van de contractprijzen, het huidige winterweer en de naderende feestdagen.

De Vries & Westermann merkt dat verwerkers rond de feestdagen nog wat gaatjes willen vullen voor wat betreft hun grondstofvoorziening. PotatoNL verhoogde deze week de notering voor fritesgeschikte aardappelen voor grootschalige verwerking met 0,50 euro per 100 kilo. Aan de bovenkant pluste deze notering met 2 euro tot 28 euro per 100 kilo. Die stijging wordt vooral veroorzaakt door meer vraag naar fritesaardappelen voor het fastfoodsegment.


Noteringen in buurlanden

In België, Duitsland en Frankrijk zijn er niet of nauwelijks veranderingen in de actuele noteringen voor fritesaardappelen. Van de gangbare rassen wordt in de buurlanden voor Fontane en Challenger een prijs afgegeven van 22 tot 22,50 euro per 100 kilo. Voor Innovator variëren de noteringen van 25 tot 26 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer