Prijs onder druk op rustige aardappelmarkt

Tegenvallende koopbelangstelling zorgt ervoor dat de noteringen voor fritesaardappelen deze week dalen. De termijnmarkt komt daarmee op het laagste niveau sinds eind juli.

Prijs+onder+druk+op+rustige+aardappelmarkt
© VidiPhoto

PotatoNL verlaagde maandag de noteringen voor fritesaardappelen voor zowel de grootschalige verwerking in categorie I als voor de specifieke bestemmingen in categorie II. Dat gebeurde met respectievelijk 0,25 euro en 0,50 euro per 100 kilo. Voor categorie I komt de indicatieprijs op 23,50 euro en categorie II is vastgezet op 26 euro per 100 kilo.

Later in de week volgden de Belgische noteringen met hun verlagingen. PCA/Fiwap noteren voor Fontane en Challenger een telersprijs van 22,50 tot 25 euro per 100 kilo en dat is 1,25 euro minder dan vorige week. Dezelfde rassen noteert handelskoepel Belgapom vrijdag 10 procent lager op 22,50 euro per 100 kilo.


Positieve resultaten oogstraming

Beursmakelaar De Vries & Westermann wijt de lagere prijzen op de actuele aardappelmarkt aan een gebrek aan koopbelangstelling bij de fritesindustrie. Mogelijk is dat een gevolg van de resultaten van de voorlopige oogstraming voor Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat de bruto-opbrengst van consumptieaardappelen naar verwachting 0,6 miljoen ton ofwel 19 procent hoger is dan vorig jaar. Europese oogstramingen zijn overigens vooralsnog minder positief.


Ook de aardappeltermijnmarkt van EEX in Leipzig ondervindt de gevolgen van een tegenvallende vraag naar contracten. De noteringen voor fritesaardappelen op levering in april 2023 dalen deze week naar een niveau van net iets meer dan 23 euro per 100 kilo. Dat is de laagste notering sinds eind juli.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer