Voortgang aardappeloogst zet termijnnotering onder druk

De vlotte aardappeloogst in Noordwest-Europa zorgt ervoor dat op de termijnmarkt de notering voor contracten op levering in april 2023 wat onder druk komt te staan.

Voortgang+aardappeloogst+zet+termijnnotering+onder+druk
© VidiPhoto

De EEX start vandaag de notering voor het aprilcontract met 26,90 euro per 100 kilo. Dat was een week geleden nog 27,50 euro. Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann is na de neerslag in september nu sprake van een voorspoedige aardappeloogst. Inmiddels is ruim meer dan de helft van het Europese areaal gerooid en binnengereden.

Cijfers van World Potato Markets wijzen uit dat de Europese Unie afstevent op de kleinste aardappeloogst ooit. Dit is een gevolg van een daling van het areaal met bijna 2 procent tot 1,45 miljoen hectare en de lage hectareopbrengst met 31,3 ton. De totale productie van de 27 EU-landen komt naar verwachting uit op 45,5 miljoen ton, dat is 6,5 procent lager dan vorig jaar.

Vraag op dagmarkt stagneert

In de analyse stelt De Vries & Westermann dat de fritesfabrieken het aflandaanbod voor de komende maanden geleidelijk verleggen naar leveringen uit de schuur. Daardoor stagneert de vraag op de dagmarkt. Ondanks deze ontwikkeling zijn de actuele noteringen voor fritesaardappelen in omringende landen nog ongewijzigd. Voor Fontane is de indicatieprijs ongeveer 25 euro en voor Innovator 26 euro per 100 kilo.

PotatoNL verhoogde aan het begin van deze week de notering van aardappelen voor grootschalige verwerking in categorie I met 0,50 euro per 100 kilo. De notering varieert van 20,50 tot 26,50 per 100 kilo. De hogere notering is vooral toe te schrijven aan de aardappelen die geschikt zijn voor verwerking tot fastfoodfrites.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer