Belgapom: 'België staat turbulent aardappeljaar te wachten'

De aardappelverwerkende industrie in België verwacht dit seizoen door de extreme droogte van de afgelopen maanden ongeveer 17 procent minder aardappelen. Het uitspreken van die verwachting stuwde de vrije marktprijs meteen naar het hoogste niveau in weken: 250 euro per ton. CEO Christophe Vermeulen van Belgapom laat aan Vilt weten een turbulent aardappeljaar te verwachten.

Belgapom%3A+%27Belgi%C3%AB+staat+turbulent+aardappeljaar+te+wachten%27
© Burt Sytsma

De North-western European Potato Growers (NEPG) meldde vorige week dat de aardappeloogst in het noordwesten van Europa 7 tot 10 procent lager uitvalt. Voor onze zuiderburen spreekt de organisatie van een afname van 20 procent. Belgapom corrigeert dat op basis van proefrooiingen naar ongeveer 17 procent.

Die proefrooiingen laten ook zien dat er enorme regionale verschillen zijn. 'Gemiddeld genomen zal zo'n 37 ton per hectare worden geoogst', verwacht Vermeulen. Daarbij zet hij de kanttekening dat dit in het westen van het land veel lager zal zijn.


Hoge energiekosten

Hoewel er van echte paniek nog geen sprake is bij aardappelverwerkers, begint wel onzekerheid te ontstaan. 'Dit is het vijfde moeilijke aardappeljaar op rij. In combinatie met andere uitdagingen, zoals de extreem hoge energiekosten, creëert het wat onzekerheid', stelt de CEO van Belgapom. Daarbij is ook de beschikbaarheid van grondstoffen als zonnebloemolie en CO2 nog altijd niet op orde.

Op dit moment ziet Vermeulen dat de leden van Belgapom nog vol goede moed doorgaan. Al verwacht hij daar begin volgend jaar een kantelpunt in. 'Dan moeten de contractprijzen voor volgend jaar onderhandeld worden. Die zullen de hoogte in moeten. Immers, willen verwerkers de aanvoer van aardappelen vaststellen, dan moeten telers ook gemotiveerd zijn om aardappelen te blijven planten. Door de hoge kosten van kunstmest, energie en bewaring worden alternatieven als tarwe en mais aantrekkelijker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer