Droogte en hitte knijpt opbrengst consumptieaardappelen

Telers van consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk oogsten dit seizoen 7 tot 11 procent minder. Dat verwacht de telersorganisatie NEPG (North-western European Potato Growers). De langdurige droogte en hitte deze zomer worden als belangrijkste oorzaken genoemd.

Droogte+en+hitte+knijpt+opbrengst+consumptieaardappelen
© Burt Sytsma Photography

'Van de EU-4 landen komt Nederland er het beste vanaf', zegt NEPG-bestuurslid Bert Timmermans. Hij is tevens bestuurslid bij de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Nederlandse telers zijn via die weg aangesloten bij de NEPG. De Belgische oogst valt 20 procent lager uit en ook in Frankrijk en Duitsland is de opbrengst ver onder de maat.

'In Nederland is vooral het Zuidwesten hard getroffen. In het Noorden is de oogst beter, omdat daar meer regen is gevallen', schetst Timmermans.

De NEPG schat dat de aardappelopbrengst in de EU4-landen uitkomt tussen 20 en 21 miljoen. De zomer van 2022 gaat de boeken in als een moeilijk en kostbaar. Niet alleen vanwege de lage opbrengsten, maar ook door hoge energie- en beregeningskosten.

'Door de hitte wordt de kiemrust snel doorbroken'

Bert Timmermans, bestuurslid bij NEPG en VTA

Kiemrust

Bovenop meldingen van te hoge onderwatergewichten en te weinig knollengte, is het realiseren van voldoende kiemrust zorgwekkender. Timmermans: 'De omstandigheden voor de MH-bespuiting waren niet optimaal en door de hitte wordt de kiemrust snel doorbroken.'


Ook krijgen de aardappelen mogelijk meer te maken met gewichtsverlies en blauwe plekken door ongunstige rooiomstandigheden, al zijn die in Nederland volgens Timmermans nu op de meeste plekken goed door de regen van de laatste tijd.


Areaal in NEPG-zone

Het areaal in de NEPG-zone noteert 510.938 hectare, een stijging van 3,2 procent in vergelijking met vorig jaar en een groei van 1,7 procent tegenover het vijfjarig gemiddelde. Nederlandse telers hebben dit jaar 7,7 procent meer consumptieaardappelen gepoot dan in 2021.

'Telers zijn terughoudend in het uitbreiden van het areaal voor volgend jaar, gezien de forse kostenstijgingen en de toenemende risico's in de teelt', weet Timmermans. 'Zonder garanties van kopers, zouden ze daarom kunnen besluiten om eerder te kiezen voor graan of andere alternatieve gewassen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer