Aardappelmarkt doet stapje terug

Na de oplopende noteringen vanaf half augustus heeft de aardappeltermijnmarkt de afgelopen periode weer een kleine stap teruggedaan.

Aardappelmarkt+doet+stapje+terug
© Haijo Dodde

In augustus stegen de noteringen voor fritesaardappelen op levering in april 2023 in korte tijd van 26,50 euro tot meer dan 28 euro per 100 kilo. Vanaf begin september echter dalen de termijnnoteringen weer tot een niveau van 27 euro per 100 kilo. Beursmakelaar De Vries & Westermann schrijft de flauwe stemming toe aan de neerslag die vanaf vorige week in vrijwel alle teeltregio's is gevallen.

De markt reageert daarmee nauwelijks op de opbrengstverwachtingen van NEPG. De Europese telersorganisatie gaat uit van een aardappeloogst van 20 tot 21 miljoen ton in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Dat is vrijwel gelijk aan 2018, terwijl het areaal ook nog iets groter is. Waarschijnlijk is de verwachte kleine oogst eerder al in de markt verwerkt.


Ook op de actuele aardappelmarkt is weinig beweging. Bij PotatoNL werd deze week 25 cent per 100 kilo meer genoteerd voor fritesaardappelen in categorie I, dit is voor grootschalige verwerking. In categorie II steeg de notering met 50 cent. Vooral de onderkant van de noteringen is iets hoger dan vorige week. De huidige indicatieprijs voor fritesaardappelen varieert in Nederland van 20,50 tot 27 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer