Bescheiden oogstverwachting van Fontane in België

De aanhoudende droogte lijkt in België al gevolgen te hebben voor de aardappelproductie. Onderzoeksinstelling PCA gaat op basis van proefrooiingen uit van opbrengsten die lager zijn dan het meerjarig gemiddelde.

Bescheiden+oogstverwachting+van+Fontane+in+Belgi%C3%AB
© Dirk Hol

Proefrooiingen op 33 praktijkpercelen met Fontane komen na 96 groeidagen op gemiddeld 30,8 ton per hectare. Het meerjarig gemiddelde na evenveel groeidagen ligt op 31 ton per hectare. Maar dit jaar speelt volgens PCA mee dat de aangroei per dag naar verhouding laag is vanwege de aanhoudende droogte.

Bij de oogstverwachting houdt PCA nu rekening met een hectareopbrengst van Fontane die 2 ton lager is dan het meerjarig gemiddelde van ongeveer 50 ton per hectare. De aangroei per hectare hoort normaal op dit moment van het jaar zo'n 600 kilo per dag te zijn. Als het groeizaam weer is, kan dit oplopen tot 800 kilo per dag, maar bij droogte kan de dagelijkse aangroei afhankelijk van de stand van het gewas dalen tot nog geen 400 kilo.


Versnelde achteruitgang van loof

De variatie in de resultaten van de proefrooiingen bij PCA is weer groot. Vooral het wel of niet kunnen beregenen zorgt voor grote verschillen. Zoals het er nu op lijkt, zijn de problemen met de droogte in Vlaanderen groter dan in Wallonië. In Vlaanderen is de gemiddelde opbrengst van de proefrooiingen omgerekend zo'n 3 ton per hectare lager. De mate van afrijping is gemiddeld nog lager dan 10 procent. Toch zijn er volgens PCA wel aanwijzingen voor versnelde achteruitgang van het loof van Fontane.

De kwaliteit van de aardappelen lijkt goed tot dusver. Van de Fontane in de proefmonsters heeft gemiddeld 57 procent een maatsortering van 50 millimeter of meer. Het onderwatergewicht komt gemiddeld op 406 gram. Dat is volgens PCA uitzonderlijk hoog voor dit moment in het groeiseizoen. Er is verder nog geen doorwas in Fontane gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer