Schiphol benadert boeren voor stikstofrechten Lelystad Airport

Schiphol Group heeft boeren uitgekocht om extra stikstofruimte te krijgen voor Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthavenuitbater na eerdere berichtgeving door NRC en de Volkskrant. De beoogde luchthaven in Flevoland kreeg nog geen natuurvergunning, omdat de berekeningen over de uitstoot van stikstof door vliegtuigen niet klopten.

Schiphol+benadert+boeren+voor+stikstofrechten+Lelystad+Airport
© ANP Persbureau

Eerder meldde EenVandaag al dat Schiphol zelf ook op zoek is naar boeren die zich willen laten uitkopen. De luchthaven heeft ook een natuurvergunning nodig en was op zoek naar boeren in de provincies Noord-Holland en Utrecht om stikstofruimte te verwerven.


Dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen opkopen, is omstreden. Het kabinet wil een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor hun stikstofvergunning. Dat zou moeten leiden tot meer regie binnen het beleid.

Schiphol zei eerder nog voorstander te zijn van zo'n gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Het kabinet wil de plannen in 2023 uitwerken en Schiphol zei dan te kijken 'wat dit precies betekent voor onze stikstofopgave en ons initiatief om veehouders te benaderen'. Tot er meer duidelijkheid is wil de luchthavenuitbater blijven werken aan 'maatregelen voor de aanvraag van een natuurvergunning, volgens het huidige beleid'.


Meerdere boeren uitgekocht

Een woordvoerder van de Schiphol Group heeft bevestigd dat de luchthavenuitbater al meerdere boeren uitgekocht om zo meer stikstofruimte te krijgen voor luchthaven Schiphol en Lelystad Airport. Het gaat volgens de woordvoerder om een aantal veehouders in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Voor Lelystad Airport draait het om een aantal veehouders rond het Naardermeer en op de Veluwe. Details over hoeveel veehouders, geld en stikstofruimte er met die uitkoopregelingen zijn gemoeid, worden niet gemeld door Schiphol dat bezig is natuurvergunningen te verkrijgen.


Capaciteitsuitbreiding

De beslissing om van Lelystad een overloopluchthaven voor Schiphol te maken, stamt al uit 2008. De opening van Lelystad was door de coronacrisis al uitgesteld en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op. Ook het politieke draagvlak voor de capaciteitsuitbreiding voor de Nederlandse luchtvaart is de laatst tijd flink afgenomen.De bedoeling is, als Lelystad opengaat, dat er jaarlijks maximaal 45.000 vliegbewegingen plaatsvinden. Maar volgens een eerdere ontwerpvergunning van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zou dit op basis van de wet op de natuurbescherming om maximaal tienduizend vluchten gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer