Stikstofruimte Utrechtse boeren 'in beeld' voor legalisatie Schiphol

Om de legalisatie van Schiphol te realiseren, is de stikstofruimte van Utrechtse boerenbedrijven mogelijk in beeld bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W).

Stikstofruimte+Utrechtse+boeren+%27in+beeld%27+voor+legalisatie+Schiphol
© Koen van Wijk

Dat blijkt uit de beantwoording door commissaris van de Koning Hans Oosters op vragen van de Utrechtse Statenfractie van de SGP. Die partij vroeg onder meer om een overzicht van projecten waar de landelijke overheid bevoegd gezag is en waarvoor stikstofruimte nodig is.

Oosters laat weten dat project A1/A28 Knooppunt Hoevelaken hoog op de lijst van Rijkswaterstaat staat om te realiseren en dat hiervoor mogelijk boerderijen in Utrecht worden aangekocht. Ook meldt hij dat de opkoop van agrarische bedrijven bij andere rijkswegenprojecten niet aan de orde is, omdat de afstand tot die projecten te groot is.

Oosters vervolgt zijn beantwoording met de mededeling dat het Rijk 'mogelijk wel stikstofruimte voor de legalisatie van Schiphol wil verwerven. Hiervoor kunnen wel Utrechtse bedrijven in beeld zijn'.


'Dit gaat bij Schiphol ook gebeuren'

Jeroen van Wijk, melkveehouder en voorzitter van het Stikstofcollectief Utrecht, uitte deze zorg vorige maand al tijdens een bijeenkomst met landbouwminister Piet Adema. 'De stikstofruimte van stoppers gaat naar de landelijke pot en niet naar de eigen regio. Boeren in transitie krijgen geen vergunning. En voor de verbreding van de A12 koopt Rijkswaterstaat boeren uit die de provincie had willen betrekken in de gebiedsprocessen. Let op, dat gaat bij Schiphol ook gebeuren.'


Gelders landbouwgedeputeerde Peter Drenth liet recent weten dat de stikstofruimte die in zijn provincie vrijkomt, niet ingepikt moet worden door I&W. 'Ruimte die vrijkomt, willen we inzetten voor het legaliseren van onze PAS-melders en verder voor het behoud en het herstellen van de Gelderse natuur. Dus niet voor Schiphol, Lelystad Airport, wegenbouw en andere rijksprojecten uit de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat', zei hij toen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer