Gedeputeerde 'not amused' over opkoop boerenbedrijven voor Schiphol

De Utrechtse landbouwgedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) wil zo spoedig mogelijk met het ministerie van LNV, Rijkswaterstaat en Schiphol in gesprek over (mogelijke) opkoop van boerenbedrijven in de provincie. De partijen zoeken stikstofruimte voor de aanpak van knooppunt Hoevelaken bij de A28 en A1 en legalisatie van Schiphol.

Gedeputeerde+%27not+amused%27+over+opkoop+boerenbedrijven+voor+Schiphol
© Rianne den Balvert

'We moeten komen tot spelregels en transparantie. Ik ben not amused dat Rijkswaterstaat en Schiphol zomaar door toch al heel broze processen lopen. Eerst moet de natuur geholpen worden, dan de PAS-melders en vervolgens grote openbare werken. Dat heeft Johan Remkes ook zo genoemd', reageert Sterk op het bericht dat boerenbedrijven mogelijk in beeld zijn voor legalisatie van Schiphol.

Hoe concreet Schiphol boerenbedrijven aan het opkopen is in Utrecht, weet de provinciebestuurder niet. Middelen om er iets tegen te doen, heeft de provincie niet, stelt ze. 'We kunnen er niets tegen te doen. Wat ik wel kan doen, is een beroep doen op de bestuurlijke mores in dit enorm ingewikkelde proces. Wij willen graag de natuur verbeteren en de boeren helpen door bijvoorbeeld PAS-melders te legaliseren. Dan is het niet fijn dat het laaghangend fruit door andere partijen wordt geplukt.'


Stikstofcollectief Utrecht trok kortgeleden al aan de rem. Vanwege veel onzekerheden roept het collectief boeren op om vooralsnog niet met de gebiedsgerichte aanpak te starten in de provincie. Een van de eisen die het stelt, is dat er geen groene stikstof (ammoniak) wordt geruild voor grijze stikstof (stikstofoxiden). Dat gebeurt met de opkoop van boerenbedrijven voor grotere openbare werken juist wel.


PAS-melders

'Ik snap de zorgen van het stikstofcollectief, maar het is een gemiste kans om het proces te beïnvloeden', vindt de gedeputeerde, die benadrukt dat de provincie in gesprek blijft met het collectief. 'Een paar keer hebben wij de hand uitgestoken door bijvoorbeeld PAS-melders proberen te helpen. Wij hebben iemand aangenomen die zich daarmee bezighoudt, maar we wachten nog steeds op duidelijkheid vanuit het Rijk. Hoe dat de regeling voor PAS-melders er precies uit komt te zien, weten we daardoor nog niet. De uitwerking willen we wel samen met de boeren doen.'

Wat Sterk 'wel een beetje lastig' vindt, is dat het collectief voorwaarden stelt in de brief die niet bij de provincie liggen, zoals de eis om niet te handhaven tegen PAS-melders. Op dit moment liggen er geen handhavingsverzoeken tegen PAS-melders in Utrecht, geeft de gedeputeerde aan, maar dat kan morgen anders zijn.


'We zullen het uiterste doen om niet te gaan handhaven. Uiteindelijk leven we wel in een rechtstaat. Als de rechter ons de opdracht geeft om te handhaven, zullen we dat dus moeten doen', verzekert ze. Daarover is de gedeputeerde ook in overleg met het ministerie. 'Het is natuurlijk dieptriest dat wanneer LNV de zaken niet goed voor elkaar zou hebben, wij de beul moeten worden. Zo ver moeten we het niet laten komen.'


Gebiedsprocessen

Dat de provincie buiten het stikstofcollectief om al gebiedsprocessen wil starten, is volgens de provinciebestuurder niet het geval. 'Wel hebben we voorbereidingen gedaan door een analyse van de gebieden te maken.' Sterk ziet overigens ook dat er boeren zijn die wel al met gebiedsaanpak willen beginnen, beklemtoont ze.

'Er zijn zoveel mensen met ideeën hoe het anders zou kunnen. Ik geloof ontzettend in de gebiedsgerichte aanpak. De sector kan dit, kijk maar naar geslaagde gebiedsprocessen rond bodemdaling als in Spengen. We moeten het wel met elkaar willen en durven op te pakken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer