Toekomst Lelystad Airport onzeker door foute stikstofberekeningen

Lelystad Airport krijgt nog geen natuurvergunning om als uitwijkluchthaven van Schiphol te fungeren. Minister Christianne van der Wal voor Stikstof en Natuur heeft een aanvraag daarvoor afgewezen. De berekeningen over de stikstofuitstoot kloppen niet.

Toekomst+Lelystad+Airport+onzeker+door+foute+stikstofberekeningen
© Pixabay.com

Dat bevestigen ingewijden na een bericht van EenVandaag. Het actualiteitenprogramma meldt dat de luchthaven had gerekend met een te hoge temperatuur van de uitstoot van vliegtuigen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer de uitlaatgassen opstijgen, zich vermengen en over een groter oppervlak neerslaan.


Dat leidt ertoe dat de stikstofneerslag op de natuur op papier kleiner is. Die berekende hoeveelheid was zelfs zo laag, dat er geen vergunning voor hoefde te worden aangevraagd. Een PAS-melding zou volstaan. De actiegroep SATL, tegen de opening van Lelystad Airport, stelde al in 2019 dat de berekeningen van het vliegveld niet klopten. Dat is nu bevestigd door deskundigen van onder meer het RIVM en de Commissie voor de milieueffectrapportage.Wat de foute berekening betekent voor de toekomst van het vliegveld, is onduidelijk. Lelystad Airport hoopte, net als andere PAS-melders, gelegaliseerd te worden en alsnog een vergunning te krijgen. Maar aangezien de melding gebaseerd is op onjuiste berekeningen, gaat die vlieger niet op. Lelystad Airport moet nu zelf op zoek naar stikstofruimte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer