Van der Wal verwacht geactualiseerde Wolvenplan voor de zomer

Naar verwachting wordt het geactualiseerde Wolvenplan voor de zomer van 2023 gepubliceerd. Dat meldt natuurminister Christianne van der Wal op Kamervragen van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Van+der+Wal+verwacht+geactualiseerde+Wolvenplan+voor+de+zomer
© ZLTO

Vanuit de provincies wordt gewerkt aan het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan dat het huidige vervangt. 'Het plan bevat een actualisering van het door provincies gevoerde beleid. Tevens wordt het door het ministerie van LNV gevoerde internationale beleid toegevoegd', geeft Van der Wal aan.

'Het Interprovinciaal Wolvenplan is door de provincies in concept voorgelegd aan diverse stakeholders in het Landelijk Overleg Wolf. De reacties worden momenteel door BIJ12 verwerkt. De provincies besluiten over de definitieve tekst ervan. De totstandkoming heeft enige vertraging opgelopen.'


Wijzigingen

Het concept Wolvenplan is juni dit jaar voorgelegd aan de betrokken organisaties. 'Het betreft een versie waar provincies nog over moeten besluiten. Als gevolg van diverse ontwikkelingen nadien is het de verwachting van provincies dat het plan op verschillende plekken nog gewijzigd zal worden.'

Er zijn geen documenten over de evaluatie van het huidige interprovinciaal wolvenplan, antwoordt Van der Wal op een vraag van Van der Plas. 'In de Interprovinciaal Overleg Wolvenwerkgroep zijn gesprekken gevoerd over de doorontwikkeling naar een nieuw wolvenplan en is geëvalueerd welke onderdelen geactualiseerd moeten worden. Daarbij worden nieuwe kennis en ervaringen uit de praktijk van de diverse provincies en organisaties meegenomen.'


Landelijk Overleg Wolf

Het opgerichte Landelijk Overleg Wolf (LOW) is een onafhankelijke overlegvorm die niet onder verantwoordelijkheid van mijn ministerie of van de provincies valt. 'Het is derhalve niet aan mij om de verslagen van het LOW openbaar te maken', verzekert Van der Wal. Van der Plas had haar gevraagd dat te doen.

Organisaties die deelnemen aan het LOW zijn: de 12 Landschappen, Dierenbescherming, Federatie Particulier Grondbezit, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, LTO Nederland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Beheer Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, Vereniging Gescheperde Schaapskudden, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Wageningen Environmental Research, Wolf Fencing Nederland en de Zoogdiervereniging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer