Drentse melkveehouders halen vee naar binnen uit angst voor wolf

Melkveehouders in Drenthe houden hun kalveren, pinken en droge koeien binnen uit angst voor wolvenaanvallen. Volgens de betrokken boeren is het iedere nacht 'raak'. Wanneer gemeenten en provincie niet met maatregelen komen, verwachten de veehouders in Midden- en Zuidwest-Drenthe dat ze vanaf volgend jaar ook de melkkoeien niet meer kunnen weiden.

Drentse+melkveehouders+halen+vee+naar+binnen+uit+angst+voor+wolf
© Vidiphoto

Voor biologisch melkveehouder Arjan Muggen uit Ansen was het een 'lastige beslissing' om zijn jongvee en droge koeien 's avonds en 's nachts naar binnen te halen. 'Het gaat helemaal tegen je gevoel in. Ik wil mijn vee zoveel mogelijk weiden, vers gras in de koe hoort bij onze bedrijfsvoering. Met veel kunst- en vliegwerk hebben wij de koeien tijdens de droge zomer buiten gehouden.'

Hij voerde de dieren bij met balen. 'Nu staat er weer gras en haal je ze naar binnen. Dat is raar.' Muggen haalde afgelopen zaterdag zijn droge koeien en pinken, in totaal zo'n veertig stuks, 's avonds en 's nachts naar binnen. Overdag lopen zij in de uitloop. De melkkoeien weidt hij overdag.


Droge koeien en pinken

Muggen melkt negentig koeien en houdt vijftig stuks jongvee. Zijn droge koeien en pinken weidt hij normaal gesproken tot november, maar de angst voor de wolf is groot. 'Ik durf dieren 's avonds en 's nachts niet meer buiten te laten. De wolf komt dichterbij.'Nog geen kilometer verderop heeft een wolf schapen aangevreten, geeft hij aan. 'Ik heb hart voor mijn dieren en wil hen niet kwijt. Ik heb geluk gehad. Mijn vee is niet onrustig geworden. Van collega-boeren hoor ik dat hun dieren gestrest waren, omdat de wolf er 's nachts had rondgelopen.'


Kalveren in iglo's

Zorgen maakt de melkveehouder zich nog over de tien kalveren die in iglo's op het erf staan. 'Al dertig jaar houd ik de kalfjes zo. Dat bevalt goed. Frisse lucht is goed voor ze, maar het binnenhalen van de kalfjes is wellicht een volgende stap.'

Het naar binnenhalen van de koeien heeft geen gevolgen voor zijn weidedagen, geeft Muggen aan. Wel vraagt hij zich af hoe het in de toekomst verder moet met zijn bedrijfsvoering als de wolf meer het gebied intrekt. 'Waar gaat dit eindigen?'

Er lopen nu ook welpen rond die groter worden en ook op zoek gaan naar prooien, weet hij. 'Wanneer ik mijn dieren altijd moet opstallen, kan ik mijn biologisch certificaat wel op mijn buik schrijven. Weiden maakt onderdeel van de biologische certificering uit en hoort al helemaal bij de biologische gedachte.'


Pink aangevreten

Ook de pinken van Mark Brinkhuis in Zwiggelte zijn sinds enkele weken binnen. 'Ik ben er klaar mee. Mijn vee komt niet meer buiten. Begin september is een pink van de buurman aangevreten, dat gebeurde op 10 meter afstand van mijn jongvee. De DNA-uitslag is nog niet bekend, maar het dier is zo toegetakeld dat het wel een wolf moet zijn.'


Omdat een schapenhouder uit de buurt zijn fokschapen niet meer op het grasland van Brinkhuis wil weiden, moet de melkveehouder nu vers gras voeren in de stal. 'Het gras zo kort mogelijk de winter in, wordt wellicht een probleem nu het wat natter is. Met als gevolg dat er oud gras door de eerste snee van volgend jaar komt. Dat wordt rommel', verwacht de jonge ondernemer.


Opstallen

Muggen en Brinkhuis zijn geen uitzonderingen. Voorzitter van LTO Noord-afdeling Midden-Drenthe Jacob Nijhoff weet dat veel meer boeren hun jongvee, schapen, paarden en pony's naar binnen halen of weghalen bij bossen. 'Ik schat dat de helft van de veehouders het vee deels of helemaal heeft opgestald vanwege de wolf. Als er niks aan gedaan wordt, voorzie ik dat volgend jaar bijna geen vee meer buiten loopt. En dat iglo's op het erf ook niet meer veilig zijn.'

Nijhoff vervolgt: 'Wanneer het wild afneemt door toedoen van de wolf, zal het dier zich richten op alternatieven. Als het wild helemaal op is en er nauwelijks meer vee buiten loopt, gaan er gekke dingen gebeuren. Ik hoop van ganser harte dat het bij schrikken blijft.'


Niet schuw

Naast de aanvallen op vee, tast het ook het veiligheidsgevoel van de inwoners aan, geven de betrokken boeren aan. Tijdens het uien laden rende enkele weken terug een wolf naar de trekker van Brinkhuis. 'Ik ben er niet gerust op. De wolf is helemaal niet schuw, zoals veel mensen denken. Wat had hij gedaan als ik niet in de cabine had gezeten?'


Nijhoff had woensdag een gesprek met de politie op zijn bedrijf over het afnemende veiligheidsgevoel. 'De politie erkent de zorgen, maar zegt niks te mogen doen. Wel roept ze op zichtmeldingen ook bij hen te melden.'


Korter rondje met de hond

De melkveehouder uit Zwiggelte laat zijn jonge medewerkers sinds kort niet meer in het donker terugfietsen naar huis. 'We hebben een stuk verantwoordelijkheid richting ons personeel. Van kennissen hoor ik dat ouders niet eerder gaan slapen voordat hun kinderen thuis zijn na een bezoek aan de kroeg.' Ook Muggen is voorzichtig. 'Rond 23 uur laat ik altijd mijn hond uit. Dat rondje is korter geworden nu de wolf dichterbij lijkt te zijn.'

Het aantal door BIJ12 geregistreerde gedode dieren in Drenthe voor dit jaar stond tot 20 september op 343 schapen en veertien runderen. Van de recente aanvallen op vee is het de uitslag van het DNA-onderzoek nog niet bekend. Het is volgens de afdelingsvoorzitter aan de burgemeesters van de gemeenten om iets aan het beheer van de wolf te doen. 'Desnoods geven ze de wolven te vreten.'


Bijeenkomst

Provincie Drenthe en gemeente Westerveld houden volgende week maandag een bijeenkomst over de wolf in Zuidwest-Drenthe en de onrust die deze veroorzaakt bij inwoners van de gemeente. Vanwege de grote belangstelling wijken de organisatoren uit naar een grotere hal waar 150 mensen die zich hebben aangemeld in kunnnen. De bijeenkomst is ook online te volgen.

Provincie Drenthe houdt volgende maand een bijeenkomst voor veehouders die het afgelopen jaar wolvenschade meldden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer