Grenzeloze wolf zorgt voor groeiende onrust onder veehouders

Met het stijgend aantal wolven in ons land, groeit ook de onrust onder veehouders. Vooral in Drenthe en Gelderland vallen regelmatig landbouwhuisdieren ten prooi aan het roofdier. In deze video buigen diverse betrokkenen zich over de vraag wanneer de grens is bereikt wat betreft de wolvenschade in ons land.

'Wanhoop en boosheid', zo vat Diederik Sleurink de sfeer samen van de provinciale bijeenkomst in het Drentse Diever. De schapenhouder bezocht 3 oktober deze informatieavond namens LTO Noord en de Gebiedscommissie Drenthe.

'Het is goed dat beleidsmakers nu eens rechtstreeks in contact komen met getroffen veehouders en bezorgde bewoners, maar ook dat alle frustraties en angsten zijn uitgesproken. Ik zie ook begrip en beweging bij de aanwezige gedeputeerde Henk Jumelet. Maar goed, Drenthe is slechts één van de twaalf provincies die gezamenlijk het beleid ten aanzien van de wolf moeten afspreken.'

Dat proces verloopt volgens Sleurink veel te traag. 'Het aantal wolven in ons land stijgt namelijk snel en daarmee ook de schade die ze aanrichten bij veehouders. Ik zie dit als een ramp in slow motion. Nu zijn vooral veehouders in Drenthe de klos, maar geloof me, ook andere provincies komen aan de beurt.'


Stroperige beleidsvorming

Pieter van Geel is voorzitter van het Landelijk Overleg Wolf. Hij geeft toe dat de beleidsvorming op dit moment wat stroperig verloopt. 'We hebben te maken met provincies als Drenthe waar naast een vast roedel ook een aantal zwervende wolven rondlopen. En met provincies waar geen of nauwelijks sporen van wolven gevonden zijn. Dus niet iedereen voelt dezelfde urgentie.'

Daarbij komt dat de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar in zijn ogen een remmende factor kunnen zijn bij het vaststellen van handelingsprotocollen. 'Die hebben we wel nodig om voor iedereen duidelijk te krijgen wanneer je een wolf mag verjagen. Wanneer is een wolf een probleemwolf en wanneer mag een probleemwolf uiteindelijk worden afgeschoten? Die duidelijkheid wil ik graag zo snel mogelijk kunnen bieden. Voor zowel politici en bezorgde burgers, als ook voor de veehouders.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer