Europarlement wil wolf minder beschermen

Wolven in de Europese Unie moeten minder worden beschermd. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement. 306 Europarlementariërs stemden voor een oproep aan de Europese Commissie om de bescherming van wolven te beperken. 225 leden stemden tegen.

Europarlement+wil+wolf+minder+beschermen
© dirk hol

Het is de eerste keer dat het Europees Parlement de groeiende overlast door wolven zo uitgebreid besprak. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), die de resolutie mede had ingediend, is blij met de steun. 'Wolven zijn door de Habitatrichtlijn strikt beschermd, hoewel ze allang niet meer bedreigd zijn. Die achterhaalde wetgeving moet worden aangepast', stelt hij. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) noemt de oproep 'een nieuwe heksenjacht op wolven'.Het aantal wolven is onder de beschermde status de afgelopen dertig jaar snel toegenomen tot inmiddels ruim 21.000 stuks in Europa. De niet-bindende oproep om de beschermde status te verlagen 'als de wolvenstand voldoende hersteld is', is gericht aan de Europese Commissie. Bovendien moeten de regeringen van de EU-landen er ook mee instemmen. De beschermde status van de wolf is niet alleen vastgelegd in de EU-Habitatrichtlijn, maar ook in 'de rode lijst' van de Conventie van Bern.


Afschot al mogelijk

Bij uitzondering kunnen volgens de huidige EU-regels probleemwolven nu al worden afgeschoten. In Oostenrijk is begin deze maand in de provincie Karinthië voor het eerst een wolf gedood door jagers op grond van een provinciale verordening. Aan de hand van DNA-sporen op doodgebeten schapen en koeien was de identiteit van deze wolf aangetoond. Ruissen vindt dat ook Nederlandse provincies alvast gebruik moeten gaan maken van deze mogelijkheid.Dit jaar zijn in Nederland 621 schapen door een wolf gedood, meer dan twee keer zoveel dan de 279 van vorig jaar. Schapenhouders kunnen maximaal 20.000 euro aan provinciale subsidie krijgen om maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van stroomrasters en hoge hekken. Maar alleen in Drenthe is bijna zes ton uitgekeerd; in Friesland, Gelderland en Noord-Brabant slechts een paar duizend euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer