Nieuw Interprovinciaal Wolvenplan is vertraagd

Het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan van de twaalf provincies verschijnt pas begin 2023. Het was de bedoeling dat er dit najaar een nieuw beleidsplan zou liggen. De ontwikkeling van de wolf in Nederland gaat zo snel dat dit niet is gelukt, aldus BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken bijhoudt.

Nieuw+Interprovinciaal+Wolvenplan+is+vertraagd
© Vidiphoto

Het oude gezamenlijke wolvenplan dateert uit 2019, toen er enkele wolven in Nederland waren. Inmiddels hebben zich vijftien wolven in dit land gevestigd, voornamelijk op en rond de Veluwe en op de grens van Drenthe en Friesland. Onder die vijftien wolven zijn vier paartjes, die dit jaar samen voor minimaal zestien welpen hebben gezorgd.

Daarnaast zijn er in de zomer minstens tien zwerfwolven in Nederland gezien. Zwerfwolven zijn op zoek naar een eigen territorium, maar dat hoeft niet per se in Nederland te zijn.


Het wolvenplan omvat de afspraken die de provincies gezamenlijk hebben gemaakt over de omgang met wolven. Ook het Landelijk Overleg Wolf werkt aan het plan mee, aangezien in dat overleg alle partijen zijn vertegenwoordigd die iets met de wolf te maken hebben. Wolfdeskundigen verwachten dat de basis van het nieuwe plan zal zijn dat Nederland moet leren leven met de wolf in de natuur.


Angst voor loslopende wolven

Maandag bleek nog op een bijeenkomst in Drenthe dat veel mensen bang zijn voor loslopende wolven. Aan communicatie en informatie moet dus nog veel meer worden gedaan, aldus de kenners.

Met name veehouders hopen ook op nieuwe afspraken over het beheer van wolven. De dieren zijn zwaar beschermd en mogen niet verjaagd of gedood worden. Maar er gaan steeds meer stemmen op dat er in Nederland geen plaats is voor wolven. Er lopen drie politieonderzoeken naar wolven die zijn gedood. Dat kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar opleveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer