Gertjan van der Wal

Gertjan van der Wal

Gertjan van der Wal is eindredacteur met extra aandacht voor de digitale uitingen van Nieuwe Oogst.

Contact

Artikelen door Gertjan van der Wal

Podcast: Boer Piet Hermus loopt The Climate Miles

Algemeen

In deze podcast wandelt videoredacteur Jorien Slager van Nieuwe Oogst een dagje mee met akkerbrouwer Piet Hermus. Die loopt namelijk de The Climate Miles, een wandeltocht waarmee aandacht wordt gevraagd voor het klimaat.

Podcast: Werkgeverspraat #3 – motiveren van medewerkers

Algemeen

Deze aflevering van Werkgeverspraat gaat over het motiveren van medewerkers, want iedere werkgever wil tenslotte graag gemotiveerd personeel. Waar raken medewerkers gemotiveerd van? Kun je iedereen wel motiveren? En hoe doe je dat dan?

Cordaid: 'Voedselsystemen aanpakken enige weg uit mondiale voedselcrisis'

Algemeen

De Food Systems Summit van de Verenigde Naties wordt donderdag gehouden. Op deze wereldvoedseltop wordt gesproken over het veranderen van voedselsystemen. Dat is volgens Bram Peters van Cordaid nodig om ervoor te zorgen dat iedereen wereldwijd...

Hedra Holsteins houdt online veiling fok- en gebruiksvee

Veehouderij

Familie Vernooij uit het Utrechtse Schalkwijk hield donderdag haar eerste online veiling van fok- en gebruiksvee. Het veilingaanbod van Hedra Holsteins bevatte zowel gekalfde vaarzen als koeien met veel melk, exterieur toppers en een aantal...

Cichoreiplanten zonder bitterstoffen ontwikkeld

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers hebben met nieuwe veredelingstechnieken een cichoreiplant ontwikkeld die geen bitterstoffen meer bevat. De wortels van dit gewas zijn een bron van de natuurlijke zoetstof inuline.

Afsluiting Korte Ketens-project in het Liemers Landschap

Regio Oost

Project Korte Ketens in het Liemers Landschap is donderdag na vijf jaar afgesloten in het Gelderse Spijk. Partners van het project waren Liemers Trots, LiemERS++, LTO Noord-afdeling de Liemers Montferland en gemeenten Westervoort, Duiven, Zevenaar...

Deze vijf collega's verdienen bij met SDE++

Algemeen

De SDE++- subsidie maakt een investering in zonnepanelen economisch interessant. Een ondernemer die gebruik maakt van SDE++ 'boert met zijn dak'.

CDA en VVD Brabant willen af van Forum voor Democratie

Regio Zuid

VVD Brabant heeft donderdag per direct het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met Forum voor Democratie (FvD) en de Groep Rutjens van het onlangs afgesplitste FvD-Statenlid Willem Rutjens. Het CDA sloot zich later deze ochtend aan bij het...

Rabobank: vraaggestuurde keten kan zorgen voor inkomensstijging

Veehouderij

De vraaggestuurde keten groeit in de melkveesector, meldt sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank. De aantallen deelnemers zijn nog klein, maar vanwege de groeipotentie en verduurzaming is het een belangrijke ontwikkeling. Het is ook de bedoeling...

Bloemen- en plantenexport boekt kwartaalrecord

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2021 af met een exportrecord van bijna 2 miljard euro. Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van...

CDA Fryslân wil opheldering stikstofberekening Van Oordt's Mersken

Regio Noord

CDA Fryslân wil opheldering van Gedeputeerde Staten over de Kritische Depositie Waarde (KDW) van natuurgebied Van Oordt's Mersken. Dat zou een van de gebieden zijn waarvoor een te lage KDW wordt gehanteerd in het programma Aerius.

Meetnetverbetering nodig voor grondwaterkwaliteit

Algemeen

Om de grondwaterkwaliteit in de gaten te houden, wordt de waterkwaliteit in Nederland gemeten in verschillende meetnetten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om de kwaliteit van de data en het beheer landelijk te...

'Eten wat de aarde schaft'

Veehouderij

De land- en tuinbouw kan de ogen niet sluiten voor de maatschappelijke ontwikkelingen van vandaag de dag. De sector moet daarin juist zijn kansen pakken, stelt biologisch melkveehouder Erik Ormel uit het Gelderse De Heurne.

Kijk hier plattelandsdebat Nieuwe Oogst terug

Algemeen

Acht kandidaat-Kamerleden voerden donderdagavond een messcherp debat op het boerenerf. Dit plattelandsdebat van Nieuwe Oogst werd geleid door Roelof Hemmen.

Plattelandsdebat Nieuwe Oogst met boeren en politici

Algemeen

Acht kandidaat-Kamerleden voeren donderdag 11 maart aan de hand van vier prangende stellingen een messcherp debat op het boerenerf. Dit plattelandsdebat wordt geleid door de bekende televisiepresentator en radiomaker Roelof Hemmen en is te volgen...

Praktische hulpmiddelen voor meer rendement

Veehouderij

Waar in andere sectoren al volop volgens vaste processen wordt gewerkt, is dat in de melkveehouderij nog geen gemeengoed. Toch zijn er steeds meer ondernemers die planmatig werken tot een structureel onderdeel van de bedrijfsvoering maken. Omdat hen...

IVN Natuureducatie: 'Laat woningbouw, natuur en landbouw samengaan'

Algemeen

De ruimte die we in Nederland hebben is schaars, weet IVN Natuureducatie-directeur Jelle de Jong. 'Daar kan niemand iets aan veranderen. Maar in plaats van naar de tegenstellingen, moet juist worden gekeken waar verschillende functies kunnen...

Zorg om Boer en Tuinder kanshebber Appeltje van Oranje 2021

Algemeen

Stichting Zorg om Boer en Tuinder maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021. Vrijwilligers van deze stichting helpen boeren en tuinders kosteloos als zij zich mentaal minder goed voelen.

Overlegorgaan: 'Wijziging geborgde zetels voor waterschapsverkiezingen onmogelijk'

Algemeen

Het is volgens Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) niet mogelijk om het stelsel van geborgde zetels voor de waterschapsverkiezingen in 2023 te wijzigen. LTO wil de huidige situatie handhaven.

Bennie Jolink niet blij met onaangekondigd boerenbezoek

Regio Oost

Zanger Bennie Jolink van de band Normaal is niet blij met het onaangekondigde bezoek van vier boeren. Die kwamen dinsdagmiddag naar zijn huis in Hummelo. Zelf was hij niet aanwezig, maar familieleden wel en die voelden zich geïntimideerd.

Boerenprotest bij distributiecentrum Jumbo in Woerden

Algemeen

Bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden vond vrijdagochtend een boerenprotest plaats. De twintig actievoerders zijn boos over het bedrag dat zij krijgen voor hun producten.

Planbureau: tijd dringt om milieuproblemen aan te pakken

Algemeen

Toenemende klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en landdegradatie bedreigen het welzijn van huidige en toekomstige generaties. 'Versnelde actie en transities zijn nodig', meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL): de tijd dringt.

Tientallen personen besmet geraakt op nertsenbedrijven

Veehouderij

Door corona-uitbraken op nertsenbedrijven zijn zeker 66 medewerkers en familieleden besmet geraakt. Dat melden de NOS en de Volkskrant op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd op een wetenschappelijke site.

Zaterdag is het Dag van de Boerin

Algemeen

Het is de tweede zaterdag van september: de Dag van de Boerin. Het moment om boerinnen in het zonnetje te zetten.

Wakker Dier wil schaduw verplichten in de wei

Veehouderij

Wakker Dier wil dat het ministerie van LNV schaduw in de wei verplicht. 'Daar is van bescherming veelal geen sprake. Dat is onnodig en erg naar voor de dieren', zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

LTO wil politieke oplossing en niet alleen nieuwe berekening

Veehouderij

LTO Nederland vindt het goed dat de berekeningen van de voerspoormaatregel opnieuw worden uitgevoerd. 'Tegelijkertijd is het voerspoor vooral een politieke keuze. Dat vergt dus een politieke oplossing.'

Meerderheid consumenten wil snel einde kiloknaller

Algemeen

Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de winkel wat extra betalen voor de verduurzaming van de voedselproductie en zo bijdragen aan een betere inkomenspositie voor boeren en tuinders. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek in...

Blokkade op A1 tussen Hengelo en Apeldoorn voorbij

Algemeen

De blokkades door boeren met tientallen trekkers op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn zijn inmiddels voorbij. Ze blokkeerden in oostelijke richting bij Deventer de rijbaan en in westelijke richting deden ze dat bij afslag Lochem.

Handjevol trekkerloze boeren op Malieveld, binnenstad weer open

Algemeen

Een handjevol boeren zonder trekker staat iets voor 11 uur op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de veevoermaatregel van het kabinet. De binnenstad is inmiddels weer vrijgegeven.

LTO: 'Voermaatregel afgang voor landbouwministerie'

Algemeen

Door gebrek aan politiek lef en juridische tunnelvisie hangt er volgens LTO Nederland nog altijd een voermaatregel boven de markt die de sector in rep en roer brengt. 'Die voermaatregel is een afgang voor het landbouwministerie.'

Nieuwe coronabesmetting nertsenhouderij

Veehouderij

Bij een nertsenhouderij in Landhorst is een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 4.300 moederdieren, melden ministers Hugo de Jonge (volksgezondheid) en Carola Schouten (landbouw).

PVV Brabant roept criminaliteit radicale dierenactivisten halt toe

Regio Zuid

PVV Noord-Brabant vraagt het provinciebestuur op radicaal dierenactivisme te betrekken bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit in Brabant. Die moet volgens de partij een halt worden toegeroepen.

VVD Fryslân maakt werk van wolvenmeldpunt

Regio Noord

De VVD-Statenfractie in Friesland maakt werk van het inrichten van een wolvenmeldpunt. Daar kunnen mensen laten weten of ze er eentje hebben gesignaleerd. De partij roept ook op om schades te blijven melden.

Tjeerd de Groot werpt fokverbod in strijd tegen corona

Veehouderij

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) wil dat de vleessector een gedeeltelijk fokverbod instelt. Dat is volgens hem nodig nu steeds meer slachthuizen besmettingshaarden van het coronavirus blijken te zijn.

Schouten wil centrale registratie konijnensterfte

Veehouderij

Sterftecijfers worden in de konijnenhouderij niet centraal geregistreerd. Dat vindt landbouwminister Carola Schouten zorgelijk. 'Ik ben in gesprek met de konijnensector, daarbij zet ik onder andere in op centrale registratie van sterftecijfers.'

PVV Brabant wil snel elektrische afrastering tegen wolf

Regio Zuid

PVV Brabant wil dat er snel elektrische afrasteringen worden geplaatst tegen wolven. Om dat te realiseren, moet provincie Noord-Brabant werk maken van een aangenomen motie.

Schouten vindt afzetbevordering taak van sector zelf

Veehouderij

Afzetbevordering van landbouwproducten is de verantwoordelijkheid van de sector zelf, vindt landbouwminister Carola Schouten. 'Ik ben geen voorstander van medefinanciering daarvan in het kader van de EU-promotieverordening.'

Realisme in natuurbeleid nodig

Algemeen

Als het klimaat verandert, heeft dat gevolgen voor de natuur. Het zou logisch zijn dat ook het natuurbeleid daarop wordt aangepast. Maar dat gebeurt niet, vindt Mario Berkers.

Brabant steunt aanleg emissiearme vloer jongvee

Veehouderij

Provincie Noord-Brabant steunt twee melkveehouders bij het aanpassen van hun jongveestal. Het project heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de hygiëne, het gedrag en de diergezondheid.

Danone komt met plantaardige Activia en Danio

Veehouderij

Zuivelproducten van Activia en Danio van producent Danone zijn voortaan ook in een plantaardige variant verkrijgbaar. Hiermee speelt de zuivelaar in op de groeiende groep van flexitariërs.

Waadhoeke brengt huisvesting arbeidsmigrant op hoger plan

Regio Noord

Gemeente Waadhoeke in Friesland wil de huisvesting van arbeidsmigranten op een hoger plan brengen. Om dat te realiseren, sloten wethouder Nels Haarsma en voorzitter Koos Karssen van Stichting Normering Flexwonen (SNF) een overeenkomst.

M. Koppe zet in op breder assortiment begonia's

Akker- & Tuinbouw

Met de komst van André Vreugdenhil heeft begoniavermeerderaar M. Koppe uit Ermelo de focus meer gericht op assortimentsverbreding. Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in IT-systemen en een zelflerende sorteermachine.

Gaskraan Groningerveld verder dichtgedraaid

Regio Noord

De gaswinning uit het Groningerveld wordt verder verlaagd naar 10 miljard kubieke meter per jaar. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Smartengeld voor elke Groninger met aardbevingsschade

Regio Noord

Elke Groninger die immateriële schade heeft geleden door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning kan een aanvraag indienen voor smartengeld.

Jan Brok BBB-kandidaat Tweede Kamerverkiezingen

Algemeen

Jan Brok (63) uit Enter is de derde BoerBurgerBeweging (BBB)-kandidaat die op de kieslijst komt te staan voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Volg presentatie stikstofrapport Mesdag Zuivelfonds live

Politiek

Het Mesdag Zuivelfonds presenteert donderdagmiddag om 14 uur zijn stikstofrapport in Nieuwspoort in Den Haag. Volg de presentatie live via Nieuwe Oogst.

Brabantse boer weinig vernieuwend

Regio Zuid

Brabantse boeren zijn weinig vernieuwend, melden onderzoekers van Wageningen Economic Research. Die conclusie trekken ze in Barometer Duurzame landbouw.

Kabinet hervat in principe gesprek met boeren na excuses FDF

Algemeen

Het kabinet gaat in principe weer om tafel met het Landbouw Collectief. Landbouwminister Carola Schouten wil ondanks de excuses toch eerst nog een gesprek met Farmers Defence Force (FDF) naar aanleiding van hun persbericht.

Brabant stimuleert met koop-pacht-aanpak natuurinclusief boeren

Veehouderij

Provincie Brabant koopt voor 30 miljoen euro landbouwgrond en verpacht die vervolgens weer aan boeren. Dat stelt boeren in staat extra grond aan te kopen, waarmee ze kunnen omschakelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Nederlandse 'brexit-zetels' gaan naar PVV, VVD en GO

Algemeen

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wijzigt de zetelverdeling van het Europees Parlement. Nederland krijgt daardoor 29 zetels, drie meer dan voor de brexit. De drie extra zetels gaan naar de PVV, de VVD en Groep Otten...

Kadavers belangrijk voor planten en insecten Oostvaardersplassen

Regio Noord

Het laten liggen van dode herten in natuurgebied de Oostvaardersplassen heeft een positief effect op de biodiversiteit in het gebied. Dat blijkt uit onderzoek van Roel van Klink.

Gezondheidsdienst voor Dieren mag monitoren

Veehouderij

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is door landbouwminister Carola Schouten aangewezen als gemachtigde instantie. Dat houdt in dat de GD diergezondheidsmonitoring mag uitvoeren.

Melkveehouder Waterland moet over op vaste mest

Veehouderij

De melkveehouderij in Waterland kan verder verduurzamen door onder meer op bedrijfsniveau stappen te zetten. Zo worden de omschakeling naar vaste (stro)mest en een overstap naar een biologische bedrijfsvoering aangedragen.

Dierenbescherming vindt ophokplicht voorbarig

Veehouderij

De Dierenbescherming vindt een ophokplicht voor pluimvee in Nederland voorbarig. Dat laat de dierenwelzijnsorganisatie weten na de oproep van de sector daarom.

VVD-Statenlid stapt op vanwege stikstofkoers

Regio Oost

VVD-Statenlid en agrarisch adviseur Gert Brommer stapt uit de Overijsselse Provinciale Staten, meldt hij op Twitter. Brommer is het niet eens met de koers die zijn partij vaart in het stikstofdossier en levert daarom zijn zetel in.

AgriPers neemt kennisplatform Varkens.nl over

Veehouderij

AgriPers neemt kennisplatform en vakblad Varkens.nl over van media-ondernemer Janneke Janssens. De uitgeefteams van Nieuwe Oogst en Varkens.nl gaan samenwerken vanaf 1 januari 2020.

Milieueffectrapportage noodzakelijk voor OOC

Regio Zuid

OOC Beheer moet voor de vergunningaanvraag voor een biovergassingsinstallatie en mestverwerkingsinstallatie een volledig milieueffectrapport opstellen. Die installaties moeten op industrieterrein Elzenburg in Oss komen.

LIVEBLOG: boeren gaan de weg op uit protest

Veehouderij

In het hele land gingen protesterende boeren weer de weg op. Tijdens de actiedag trekken boeren samen op met leden van actiegroep Bouw in Verzet. Volg ons LIVEBLOG voor meer informatie.

NOS spreekt met boeren

Algemeen

NOS-directeur Gerard Timmer en voorzitter Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) hebben met een vertegenwoordiging van de protesterende boeren gesproken. De geëiste zendtijd kregen de demonstranten op het Mediapark niet.

Overleg stikstofproblematiek landbouwcommissie

Algemeen

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt woensdag tot 17 uur met landbouwminister Carola Schouten over de stikstofproblematiek.

FDF richt vizier op tientallen distributiecentra

Algemeen

Farmers Defence Force (FDF) wil woensdag actievoeren bij distributiecentra voor supermarkten in heel Nederland. Daarvoor zijn ruim veertig locaties uitgekozen, meldt de NOS.

Duitse boeren woensdag de grens over

Algemeen

Honderden Duitse boeren zouden woensdag met hun trekkers de Nederlandse grens oversteken. Daar willen ze zich aansluiten bij het boerenprotest in ons land.

Dijkhuizen: basis gelegd voor stikstofovereenkomst

Algemeen

Er zou tijdens het ontbijt maandagochtend op het Catshuis tussen het Landbouw Collectief, premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten een stikstofdeal zijn gesloten. 'Er is een basis gelegd voor een overeenkomst', stelt voorzitter Aalt...

LIVEBLOG: boerenprotest op de Dam en in Den Bosch

Algemeen

Het boerenprotest op de Dam is gemoedelijk verlopen. Daar bood Agractie het publiek een boerenlunch aan. Ook de actie bij het provinciehuis in Den Bosch verliep rustig. Tientallen trekkers zijn vanaf die locatie nu onderweg naar vliegveld Eindhoven.

Boeren 'rijden rondje' op Eindhoven Airport

Algemeen

De politie heeft na overleg met Farmers Defence Force honderd trekkers toegelaten op Eindhoven Airport. De boeren mochten 'een rondje' rijden. Daarna gingen ze onder politiebegeleiding weer naar huis, meldt gemeente Eindhoven.

Farmers Defence Force op weg naar vliegveld Eindhoven

Algemeen

De boeren van Farmers Defence Force zijn met hun trekkers onderweg van het provinciehuis in Den Bosch naar vliegveld Eindhoven.

Trienke Elshof verwoordt aan tafel zorgen Omgevingswet

Algemeen

Trienke Elshof nam woensdag in de Tweede Kamer deel aan het rondetafelgesprek over de Omgevingswet. Als portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving van LTO Nederland verwoordde ze daar de LTO-zorgen over deze wet.

Landbouw Collectief: Schouten zet boeren buiten spel

Algemeen

Landbouwminister Carola Schouten suggereert in de media dat ze 'in gesprek is' met de boeren. Bijzonder, want daarvan is al dagen geen sprake, meldt het Landbouw Collectief. 'Ze zet ons buiten spel.'

De boer dat is de keerl knalt op nummer 9 Top 2000 binnen

Algemeen

De boer dat is de keerl van Normaal knalt op plek negen de Top 2000 van Radio 2 binnen. Dat maakte de zender zaterdag bekend.

Bemanning schip onwel door giftig gas in veevoer

Veehouderij

Een schippersechtpaar ligt op de intensive care in het ziekenhuis vanwege het inademen van giftig gas uit het ruim. Het binnenvaartschip was geladen met zonnebloemschrootpellets voor veevoer, meldt de NOS.

PVV: Brabant klop bij Rijk aan voor soepeler stikstofnorm

Regio Zuid

De PVV in de Provinciale Staten van Noord-Brabant wil dat het provinciebestuur bij het Rijk aanklopt voor een soepeler stikstofnorm.

Frans boerenprotest in Parijs tegen landbouwbeleid

Algemeen

Ongeveer duizend Franse boeren protesteren woensdag in Parijs tegen het Franse landbouwbeleid. De trekkers veroorzaken problemen in de ochtendspits, meldt de NOS.

LTO: wetsvoorstel stikstofaanpak Schouten voorbarig

Veehouderij

LTO Nederland noemt het door landbouwminister Carola Schouten dinsdag bij de Tweede Kamer ingediende stikstofwetsvoorstel voorbarig.

ACM onderzoekt inkoopkartel agrarische sector

Algemeen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk inkoopkartel van grote handelaren in de agrarische sector. Over de aard van de verdenking doet de ACM geen mededeling. 'Die informatie kan herleidbaar zijn naar de bedrijven waar we...

NOS-podcast Esther de Snoo over stikstofbeleid kabinet

Algemeen

Hoofdredacteur Esther de Snoo van Nieuwe Oogst bespreekt samen met hoofddocent diervoeding Jan Dijkstra van Wageningen UR voor een NOS-podcast de stikstofmaatregelen die het kabinet woensdag aankondigde.

Rutte licht stikstofakkoord toe

Algemeen

Minister-president Mark Rutte lichtte woensdag het stikstofakkoord in toe.

Agractie roept op tot boerenprotest bij Catshuis

Algemeen

Agractie houdt woensdag een actie bij het Catshuis in Den Haag. Daar ontvangt minister-president Mark Rutte samen met landbouwminister Carola Schouten een groep boeren voor een lunch.

Landbouw Collectief moet stikstofimpasse doorbreken

Algemeen

LTO Nederland heeft woensdag met alle belangenbehartigers in de agrarische sector en de boerenprotestgroepen in Nijkerk het Landbouw Collectief gesloten. Belangrijkste doel daarvan is om het Rijk en de provincies te helpen om de stikstofimpasse te...

LTO eist strenge straffen tegen dierenextremisme

Veehouderij

LTO Nederland eist dat de rechter met strenge straffen een duidelijk en hard signaal afgeeft tegen de dierenextremisten die een varkensstal in Boxtel bezetten.

Natuurrechtspecialist: Nederland lijdt stikstofpijn voor niets

Algemeen

Nederland lijdt stikstofpijn voor niets, meldt natuurrechtspecialist Nico Gerrits in De Telegraaf. Hij verbaast zich over de volgens hem te strenge Nederlandse uitleg van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Bijna half miljard euro voor aanpak personeelstekort

Algemeen

Het kabinet investeert 460 miljoen euro extra in de aanpak van het personeelstekort. De vakbonden, werkgeversorganisaties en het ministerie van onderwijs voeren met dit geld de aanpak van de tekorten in het onderwijs verder op.

Noord-Holland kiest voor zonnepanelen op boerendak

Regio West

Provincie en gemeenten in Noord-Holland kiezen voor een gebiedsaanpak met zonnepanelen op agrarische daken.

Tomaten- en paprikateler AC Hartman Sexbierum failliet

Akker- & Tuinbouw

Tomaten- en paprikateler AC Hartman in Sexbierum is vrijdag failliet verklaard. Ruim zeventig werknemers in vaste dienst verliezen daarmee hun baan, geeft CNV Vakmensen aan.

Brabant verheugd met financiële stikstofmiddelen Rijk

Algemeen

Het provinciebestuur van Noord-Brabant is verheugd met de aankondiging van het Rijk om op korte termijn financiële middelen ter beschikking te stellen voor de aanpak van de stikstofimpasse.

PVV Brabant vindt CDA ongeloofwaardig

Veehouderij

PVV Noord-Brabant is verbijsterd door de melding van het CDA dat de deadline van 1 april 2020 voor de emissiearme stal toch van tafel wil.

Sneller boete bij overtreden welzijnsregels veetransport

Veehouderij

Tegen overtredingen rond dierenwelzijnsregels tijdens transport en bij het doden van dieren wordt vanaf 1 december strenger opgetreden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt eerder een boete of andere sanctie op en waarschuwt minder.

Bens vraagt adempauze voor Brabantse boeren

Algemeen

ZLTO-voorzitter Wim Bens is een van de insprekers in het provinciehuis in Den Bosch. Zijn boodschap aan de Statenleden: 'Haal 1 april 2020 van tafel en geef Brabant adempauze.'

Honderden trekkers bij provinciehuis Den Bosch

Algemeen

Honderden trekkers zijn al bij het provinciehuis in Den Bosch voor het boerenprotest en een veelvoud is nog onderweg. Files rondom de Brabantse hoofdstad zijn het gevolg, meldt de ANWB.

Kijk hier stikstofdebat in Tweede Kamer terug

Algemeen

In de Tweede Kamer vindt vanavond het stikstofdebat plaats. Volg dit debat live via Nieuwe Oogst.

Gratis tanken voor boeren langs A12

Regio Oost

Boeren die onderweg naar huis zijn van het boerenprotest kunnen woensdagavond op de A12 tussen Beek en Babberich bij Kuster Olie Babberich gratis tien liter tanken.

Defensieminister verdedigt inzet zwaar legermaterieel bij protest

Algemeen

'Onze vrachtwagens helpen gemeente Den Haag en politie Den Haag bij het zorgen voor de verkeersveiligheid bij het boerenprotest', meldt minister Ank Bijleveld van Defensie over de inzet van zwaar materieel van het leger.

Terugblik tweede landelijk boerenprotest

Veehouderij

Het tweede landelijke boerenprotest in Den Haag bij en het RIVM in Bilthoven zit er op. Blik hier terug op de protestdag via onze liveblog.

Provincie komt Limburgse boeren tegemoet

Algemeen

Provincie Limburg doet enkele belangrijke concessies aan Limburgse boeren en tuinders na hun protestactie dinsdag. 'Zo komt er geen koppeling van stikstofemissie met fosfaat- en dierrechten', melden LLTB-voorzitter Léon Faassen en LAJK-voorzitter...

TV: Wisselend succes #boerenalarm

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: grote opkomst boeren en tuinders bij LTO Noord-actie #boerenalarm leidt tot wisselend succes.

Overijssel veegt beleidsregels van tafel

Regio Oost

De provinciale stikstofbeleidsregels in Overijssel zijn onder druk van het #boerenalarm van tafel. Dat meldde landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher na overleg met de boeren.

Petitie LTO Noord: de grens is bereikt

Algemeen

Naar aanleiding van het #boerenalarm dat maandag bij acht provinciehuizen in het werkgebied van LTO Noord wordt gehouden, biedt de land- en tuinbouworganisatie de colleges van Gedeputeerde Staten onderstaande petitie aan.

Meer vleeswaren Offerman teruggeroepen

Veehouderij

Vleeswarenmaker Offerman roept nog meer producten terug uit de winkels omdat er een listeriabacterie in kan zitten. Het gaat om alle vleeswaren die in de fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden, meldt de fabrikant.

Speciale editie Kidsweek over dieren op de boerderij

Veehouderij

Bij de start van het nieuwe schooljaar wordt op bijna alle basisscholen de Back to School-editie van Kidsweek uitgedeeld. Die gaat over dieren op de boerderij.

Boeren steeds vaker bestolen

Algemeen

Boeren worden steeds vaker bestolen. Drones, sensoren en gps-apparaten kosten een vermogen en zijn roofgoed, meldt NOS op 3.

VN luidt alarmbel: voedseltekort dreigt vanaf 2050

Algemeen

Als de klimaatverandering niet wordt ingedamd, dreigt tussen 2050 en 2100 een voedseltekort. Dat staat in een rapport van klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties (VN), meldt de NOS.

Rechter: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen

Veehouderij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde pluimveehouders in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil.

Nieuwe Oogst zoekt hoofdredacteur

Algemeen

Nieuwe Oogst zoekt een nieuwe hoofdredacteur. Deze functie is vacant na de benoeming van Patrick Bramer per 1 september tot algemeen directeur van LTO Bedrijven. Zie hieronder de complete vacaturetekst:

Meer bosaanbouw keert opwarming aarde

Akker- & Tuinbouw

Meer bosaanbouw is in theorie genoeg om de hoeveelheid broeikasgassen die de aarde opwarmt terug te brengen tot vooroorlogs niveau.

Patrick Bramer nieuwe directeur LTO Bedrijven

Algemeen

Patrick Bramer is per 1 september 2019 benoemd tot algemeen directeur van LTO Bedrijven. Hij is de opvolger van Joop Jorritsma, die de onderneming recent wegens gezondheidsredenen heeft verlaten.

GGD zoekt boeren in psychische nood

Regio Oost

Er wordt veel gezegd en geschreven in de media over boeren. Er zou veel op hen afkomen, ze zouden neerslachtig zijn, psychosociale problemen hebben, vaker suïcide plegen dan een aantal jaren geleden. Maar is dat zo?

Veehouders nemen maatregelen tegen hittestress

Veehouderij

De temperatuur stijgt en dat heeft gevolgen voor het vee. Boeren zijn daarom in deze periode extra druk om hittestress bij hun dieren te voorkomen.

Wiebes wil gaswinning Groningen naar 12 miljard kuub

Algemeen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laat onderzoeken of de gaswinning in Groningen naar 12 miljard kuub kan worden gebracht.

Brabant blijft op ramkoers met veehouderijbeleid

Veehouderij

De nieuwe Brabantse coalitie wijkt niet af van de eerder ingezette ramkoers voor de veehouderij in die provincie. Dat stelt voorzitter Linda Janssen van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

LTO stelt bodem, boer en integrale benadering centraal

Algemeen

LTO Nederland heeft een eigen landbouwbrede visie ontwikkeld op het toekomstig mest- en mineralenbeleid. De organisatie stelt daarbij de bodem, boer en een integrale benadering centraal.

Reuzenteek rukt op naar Nederlandse grens

Algemeen

Vlak bij de Nederlandse grens zijn in Duitsland de afgelopen dagen zeker zes hyalomma-teken gevonden. Die zijn drie keer zo groot als normale teken en kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen, meldt RTL Nieuws.

Beregeningsverbod Brabantse Delta

Algemeen

Waterschap Brabantse Delta stelt vanwege droogte de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater van dit seizoen in. Beregenen met water uit watergangen, sloten en beken is daarmee verboden.

Boerenprotest tegen gaswinning Groningen

Algemeen

Boeren zijn de gaswinning in provincie Groningen zat. Na de aardbeving woensdagmorgen bij Westerwijtwerd is de maat vol. Ze protesteren vanmiddag met trekkers in Middelstum tegen de gaswinning.

Waterschap Scheldestromen boekt kleine plus

Regio Zuid

Waterschap Scheldestromen boekt over 2018 een kleine plus van 44.000 euro. In het achterliggende jaar werd onder meer 7,3 kilometer natuurvriendelijke oever aangelegd voor een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Nederlandse normcommissie vegan en vegetarisch voedsel

Algemeen

De eerste Nederlandse commissie die zich bezig gaat houden met veganistische en vegetarische (internationale) normen is in oprichting.

'Zonnecentrale' jaagt prijs landbouwgrond op

Regio Oost

Projectontwikkelaars die landbouwgrond opkopen voor zonne-energie jagen de grondprijs op. LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei vraagt regie van gemeenten bij vergunningverlening.

Dierenkieswijzer toont diervriendelijke politiek

Algemeen

In aanloop naar de Europese verkiezingen lanceert de Dierencoalitie de Dierenkieswijzer. Op dierencoalitie.nl is het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs in kaart gebracht.

Geen extra maatregelen tegen luchtvervuiling nodig

Algemeen

Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie voor gezonde lucht afgewezen. Dat betekent dat de Nederlandse staat nu geen extra maatregelen hoeft te nemen tegen de luchtvervuiling door fijnstof en stikstofdioxide bovenop die nu...

Albert Heijn doet minder plastic om groente en fruit

Akker- & Tuinbouw

Albert Heijn (AH) biedt dit jaar meer groente en fruit aan zonder plastic verpakking in winkels en online. De supermarktketen start met bananen, zoete rode puntpaprika's, bospeen en alle soorten paprika's.

71 procent consumenten koopt biologisch

Algemeen

71 procent van de consumenten vult de winkelwagen geheel of gedeeltelijk met biologische boodschappen. Dat blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van Bionext, ketenorganisatie voor de biologische sector.

Huitema wil export veiligstellen bij Afrikaanse varkenspest

Veehouderij

De varkensvleesexport van Nederland moet behouden blijven bij het binnen onze grenzen aantreffen van Afrikaanse varkenspest in wilde zwijnen. Dat stelt VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

CDA eist Europese aanpak dierenextremisten

Veehouderij

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen 'terrorisme en misdrijven door extremistische dierenactivisten'.

Sloopschakel.nl berekent kosten asbestsanering

Regio Zuid

Eigenaren van lege of vrijkomende stallen in Noord-Brabant kunnen op Sloopschakel.nl de asbestsaneringskosten ervan berekenen. Verder biedt de site informatie over wat er bij sloop komt kijken.

Afbreekbaar landbouwplastic valt in de prijzen

Algemeen

Door landbouwplastic biologisch afbreekbaar te maken, kan deze afvalstroom worden verwerkt op een agrarisch bedrijf. Dat idee van studenten van Terra MBO Meppel leverde hun een derde prijs in een duurzaamheidswedstrijd op.

Consument vindt Albert Heijn duurzaamste supermarkt

Algemeen

Voor de derde keer op rij hebben consumenten Albert Heijn (AH) uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van Nederland. Dat werd woensdag bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Sustainable Brand Awards 2019 in Amsterdam.

Kwart Brabantse stallen en schuren staat leeg in 2030

Regio Zuid

Een kwart van de stallen en schuren in Noord-Brabant staat in 2030 leeg, meldt de provincie. De afgelopen vijf jaar kwam ongeveer 1,4 miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen leeg te staan. De komende tien jaar komt daar nog eens 2,5 miljoen...

Primagaz levert biopropaan uit dierlijk restafval

Veehouderij

Als eerste propaangasleverancier in de Benelux vult Primagaz gasflessen met biopropaan voor de consumentenmarkt. Dat gas wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en afval- en reststoffen, zoals dierlijk restafval uit de voedings- en visindustrie.

Steuntje in de rug voor verduurzaming landbouw

Algemeen

Om de landbouw te verduurzamen, begint de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO een startup-competitie: Finture Solutions. In totaal is er 625.000 euro beschikbaar.

Naamswijziging LNV kost 26,3 miljoen euro

Algemeen

De naamswijziging om in 2017 weer tot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) te komen, heeft zo'n 26,3 miljoen euro gekost. Dat meldt de Volkskrant.

LTO ziet daadkracht in pachtplannen van Schouten

Algemeen

LTO Nederland is tevreden met de lijnen die landbouwminister Carola Schouten trekt voor herziening van het pachtbeleid. Portefeuillehouder Alfred Jansen waardeert de 'visie, kennis en daadkracht' die spreekt uit haar pachtbrief aan de Tweede Kamer.

Rechter stelt geitenhouders in gelijk

Veehouderij

Vier geitenhouders in Gelderland hoeven van de rechter niet gelijk alle geboren bokken van hun bedrijf te verwijderen. 'Dat is precies wat we wilden', reageert voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep geitenhouderij.

Zuivelaar Mireille Kaptein Zakenvrouw van het Jaar 2019

Veehouderij

Algemeen directeur Mireille Kaptein van zuivelbedrijf Kaptein in Heiloo is maandag uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019.

Pot van gedroogde mest wint studentenprijs LTO Noord Fondsen

Veehouderij

Thomas Vos (21) uit Breklenkamp heeft de studenteninnovatieprijs van LTO Noord Fondsen gewonnen. Hij kwam met het idee om biologisch afbreekbare potten te produceren van gedroogde mest.

Waterschappen investeren jaarlijks 100 miljoen euro extra

Algemeen

De waterschappen gaan de komende jaren zo'n 100 miljoen euro per jaar extra investeren. Dat doen ze vooral om de gevolgen van klimaatverandering voor het waterbeheer op te vangen.

Italiaanse olijfolie steeds duurder

Akker- & Tuinbouw

Italiaanse olijfolie wordt duurder, ook in de Nederlandse winkels. De productie van olijfolie in Italië is ingestort, meldt boerenorganisatie Coldiretti. Vorig jaar zijn er 57 procent minder olijven van de bomen gekomen dan in het jaar ervoor. Met...

Dierlijke genenbankcollectie flink aangevuld

Veehouderij

De genenbank van CGN is afgelopen jaar flink aangevuld. Zo is erfelijk materiaal van Nederlandse Trekpaarden en Friese paarden, Zwartbles schapen en Nederlandse Witte, Bonte en Toggenburger geiten aan de collectie toegevoegd.

Paardenslachter voor de rechter om fraude

Veehouderij

Slachthuis Van Hattem uit Dodewaard en de directeur worden maandag en dinsdag berecht voor hun rol bij een paardenvleesschandaal van vijf jaar geleden. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte.

ZLTO biedt bedrijfsbeëindigers 'Een Nieuwe Start'

Regio Zuid

ZLTO biedt een cursus voor bedrijfsbeëindigers aan onder de naam 'Een Nieuwe Start'. Deze tweedaagse cursus vindt op 21 maart en 4 april 2019 plaats in Den Bosch.

Brabant verlengt innovatiesubsidie met een jaar

Veehouderij

Provincie Noord-Brabant verlengt de subsidie voor emissiemetingen en voor boeren die de nieuwste innovaties willen toepassen, de zogenoemde first movers, met een jaar.

Biologische landbouw leidt tot meer werkgelegenheid

Algemeen

Biologische landbouw levert 2 procent meer werkgelegenheid op dan gangbare landbouw. Dat is een van de conclusies uit het rapport 'Bio-kansen in Noord Nederland'.

Nieuwe Oogst belangrijkste nieuwsbron voor boeren

Algemeen

Nieuwe Oogst is voor boeren en tuinders de belangrijkste vaktitel in 2019. Uit onafhankelijk onderzoek van AgriDirect blijkt dat Nieuwe Oogst met de krant en nieuwsbrief het hoogste bereik en de hoogste waardering onder agrarische ondernemers geniet.

Onze worsteling met fosfaat

Veehouderij

Afgelopen week is het drie jaar geleden dat ik bestuurder werd bij LTO. En in die drie jaren draaide bijna alles rondom één centraal thema: fosfaat. Het zich voortslepende fosfaatdossier beweegt zich in de laatste maanden van het jaar richting een...

Brabant steunt verbetering dierenwelzijn financieel

Veehouderij

Provincie Noord-Brabant gaat veehouders financieel steunen die hun stal uitbreiden ten behoeve van een dierenwelzijnskeurmerk. ZLTO spreekt van een druppel op een gloeiende plaat.

Koning bezoekt melkveehouders

Veehouderij

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend samen met landbouwminister Carola Schouten twee melkveehouderijen in Joppe en Diepenveen bezocht. Zijn werkbezoek stond in het teken van kringlooplandbouw.

Ministerie serveert standaard vegetarische maaltijd

Veehouderij

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) serveert voortaan tijdens diners standaard vegetarische maaltijden. Wie vlees, vis en zuivel wil, moet dat doorgeven.

Onkruidbestrijding grootste knelpunt biobiet

Akker- & Tuinbouw

De Belgische organisatie Bio zoekt Keten ziet veel mogelijkheden voor de biologische teelt van suikerbieten in dat land en bij uitbreiding in heel Europa. Knelpunt blijft de onkruidbestrijding.

Dairymasters wint EuroTier innovatieprijs

Veehouderij

Dairymasters heeft met het Mission Control melksysteem de EuroTier innovatieprijs gewonnen. Dat systeem past kunstmatige intelligentie toe bij het melken.

Raad van State schiet bezwaren tegen Brabantse staldering af

Veehouderij

Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) is 'blij met deze belangrijke juridische uitspraak van de Raad van State over staldering'. Die schoot woensdag de bezwaren ertegen af.

Schoolmelkprogramma beoordeeld met een 7,2

Veehouderij

Scholen zijn enthousiast over het schoolmelkprogramma. Zij geven het gemiddeld een 7,2. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Land van Glas goed voor Bronzen Greep

Algemeen

Nieuwe Oogst-redacteur Koen van Wijk heeft met zijn boek Land van Glas de Bronzen Greep gewonnen.

Friese jacht op steenmarter zorgt voor minder nestroof

Veehouderij

In het weidevogelgebied rondom Aldeboarn zijn dit voorjaar tien steenmarters gevangen en gedood. Dat zorgde voor minder nestroof, meldt provincie Fryslân. Die wil de proef daarom uitbreiden.

Melk drinken teken van 'blanke overheersing'

Veehouderij

De grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld PETA vindt het drinken van melk een teken van 'blanke overheersing'.

Natuurmonumenten bezorgd over uitbreiding wildezwijnenjacht

Veehouderij

Natuurmonumenten is bezorgd over het plan van landbouwminister Carola Schouten dat moet leiden tot het intensiveren van het beheer van wilde zwijnen en de jacht in ons land.

Een veehouder is een clubcoach

Veehouderij

Samen met mijn broer liep ik onlangs de goededoelenmarathon van Westerbork. De route is bijzonder, omdat die dwars door een stal met koeien loopt. Tijdens de marathon moest ik denken aan een artikel in Nieuwe Oogst van 31 juli over kritiek op het...

Directe stop voor Overijsselse geitenhouderijen

Veehouderij

Geitenhouders in Overijssel mogen per direct niet meer uitbreiden en nieuw vestigen. Ook het omzetten van een agrarisch bedrijf naar een geitenhouderij is verboden, meldt provincie Overijssel.

AgroTechniek Holland begonnen

Algemeen

AgroTechniek Holland (ATH) is woensdag begonnen. Op de beurs in Biddinghuizen exposeren en demonstreren honderden fabrikanten, importeurs en dealers de nieuwste machines en trends in de landbouwmechanisatie.

Droogte zorgt voor dahliatekort wagenbouwers

Akker- & Tuinbouw

Vanwege de droogte in de zomermaanden kampt het corso in Eelde met een dahliatekort van tweehonderdduizend stuks. 'Dat vraagt om inventiviteit', geeft voorzitter Niek Hooijman van de bloemencommissie aan.

Waterstand Zeeuwse sloten komt op peil

Regio Zuid

Waterschap Scheldestromen neemt geen extra maatregelen vanwege de droogte. De slootwaterstand in onder meer een gedeelte van Walcheren is inmiddels weer op peil.

Droogtemaatregelen blijven van kracht

Algemeen

De maatregelen tegen de droogte blijven van kracht, meldt Managementteam Watertekorten. De problemen in de landbouw, maar ook die voor de waterkwaliteit, verzilting en natuur zijn zeker nog niet voorbij.

'Oude koeien' Campina genomineerd als Liegebeest

Veehouderij

Op de zuivelpakken van Campina staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Daarmee verdraait de coöperatie volgens Wakker Dier de waarheid en verdient het bedrijf de nominatie voor de Liegebeestverkiezing.

Op de fiets naar de boer

Veehouderij

Onder het motto 'Boerderij in beeld' organiseerde werkgroep Promotie Veehouderij Barneveld samen met Kijken bij de Boer woensdag een fietstocht langs vijf verschillende bedrijven.

Man overleden na trekkerongeval

Regio Oost

Een trekkerongeval bij het Gelderse dorp Zoelen is een twintigjarige man uit het nabijgelegen Kerk-Avezaath fataal geworden.

Stalbrand kost vierhonderd kalveren het leven

Veehouderij

Bij een grote brand in een stal in Haps kwamen donderdagavond zo'n vierhonderd rosékalveren om het leven. Dat meldt Omroep Brabant.

Schadevergoeding voor dolle koeien na legeroefening

Veehouderij

Melkveehouder Ab Veenstra uit Lutjegast krijgt van defensie een schadevergoeding nadat helikopters laag over zijn weiland vlogen. 'De koeien waren door het dolle heen.'

Alle Limburgers profiteren van meer ruimte voor tuinbouw

Regio Zuid

'Als de tuinbouw de ruimte krijgt verder door te ontwikkelen, profiteren alle inwoners van Limburg', stelt Léon Faassen. Dat gaf de LLTB-voorzitter aan tijdens symposium 'Limburg: gezondste tuinbouwregio'.

Rechter handhaaft eis tegen verdachte mestsilodrama

Regio Noord

De verdachte van het mestsilodrama in Makkinga hoorde woensdagmiddag in hoger beroep 240 uur werkstraf, een jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 100.000 euro tegen zich eisen. De rechter handhaafde daarmee de eerdere eis, meldt Omrop...

Akkerbouwer toont Enzo Knol boerenleven

Algemeen

Akkerbouwer Peter van Damme uit Biddinghuizen kreeg vorige week de beroemdste vlogger van Nederland op bezoek: Enzo Knol. Hij toonde de YouTuber het boerenleven.

Schouten: boer zijn betekent omgaan met teleurstellingen

Veehouderij

Het boer zijn draait om het vol passie en liefde hard werken op en rond de boerderij en omgaan met teleurstellingen. Dat vertelde landbouwminister Carola Schouten donderdag in het televisieprogramma Pauw.

Eerste Limburgse wiet tussen de mais vernietigd

Veehouderij

Op een maisperceel in Midden-Limburg is de eerste hennep van dit jaar in de provincie gevonden, meldt de LLTB. De acht wietplanten zijn vernietigd en hadden na oogst een straatwaarde van zo'n 10.000 euro.

Topigs Norsvin boekt 9,4 miljoen winst

Veehouderij

Varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin behaalde over 2017 een winst van 9,4 miljoen euro. Dat is een stijging van 5,5 euro miljoen ten opzichte van 2016.

Lidl vermindert vleesaanbiedingen in folder

Veehouderij

Supermarktketen Lidl gaat het aantal vleesaanbiedingen in de folders structureel terugbrengen. Dat meldt de discounter aan Wakker Dier.

Champignonteelster handig met personeel maar niet in de liefde

Akker- & Tuinbouw

Michelle van Asseldonk van Van Asseldonk Champignons in Boekel is één van de boeren van Boer zoekt vrouw. In Nieuwe Oogst deed ze eerder haar verhaal.

Vivera serveert plantaardige 'biefstuk'

Veehouderij

Vivera komt met een 100 procent plantaardige 'biefstuk'. Het bedrijf uit Holten dat vegetarische producten maakt, verwacht dit jaar nog miljoenen stuks te leveren.

Ruwvoer verbeteren betekent investeren

Veehouderij

Gezond ruwvoer betekent gezonde koeien. Maar als melkveehouder heb je te maken met verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het voer, zoals de beweidings- en bemestingsstrategie. Maar hoe krijg je nu gezond ruwvoer?

Regionale krant zwakt Roundup-artikel af

Algemeen

Regionale kranten De Stentor en De Gelderlander zwakken het artikel over de reinigingskosten van het gebruik van Roundup af. 'Het gaat echter niet alleen om Roundup, maar ook om andere, soortgelijke onkruidbestrijdingsmiddelen.'

Hamburgerprijs moet 40 procent omhoog

Veehouderij

De prijs van een hamburger moet eigenlijk 40 procent omhoog, vindt Natuur & Milieu. Dat vanwege de milieu- en klimaatschade die bij vleesproductie niet wordt doorberekend in de verkoopprijs.

Veel grote grazers Oostvaardersplassen geschoten

Veehouderij

In de Oostvaardersplassen zijn afgelopen maand 759 edelherten, 37 runderen en 137 paarden geschoten. De conditie van deze grote grazers was van dien aard dat ze het einde van de winter niet zouden halen.

Zandvoort weert herten waterleidinggebied met hek

Regio West

Gemeente Zandvoort gaat een meterslang hek plaatsen om herten uit het waterleidinggebied tegen te houden, meldt Omroep Noord-Holland.

Veldboon steeds vaker in bouwplan

Veehouderij

De teelt van eiwitgewassen in de Europese Unie zit in de lift. Ook Nederlandse akkerbouwers en veehouders nemen onder meer veldbonen vaker op in hun bouwplan, meldt Limagrain.

LTO wil asielzoekers aan een baan helpen

Algemeen

LTO-leden willen asielzoekers en statushouders ondersteunen bij het vinden van werk. LTO deelt op verzoek van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken de ervaringen met deze groep in de land- en tuinbouw.

Vondst kievitsei Botersloot start weidevogelseizoen

Algemeen

Het eerste kievitsei is woensdag gevonden in polder Botersloot in gemeente Giessenlanden. Met die vondst is weidevogelseizoen 2018 begonnen. Dat is iets later dan normaal door de recente vorstperiode.

Goed voorbereid door de Gecombineerde opgave

Algemeen

Agrariërs ontvangen binnenkort van RVO.nl de uitnodiging om de Gecombineerde opgave te doen. Met deze opgave geeft de ondernemer de gegevens door voor de Landbouwtelling en de mestwetgeving. Ook vormen deze de basis voor de aanvraag van...

Pensverzuring: heeft jouw rundvee er ook last van?

Veehouderij

Pensverzuring oftewel Pensacidose is een veelvoorkomend probleem bij rundvee. Het evenwicht in de pens raakt erdoor verstoord en kan de vertering verstoren.

Zuid-Afrika kampt met grootste listeria-uitbraak ooit

Veehouderij

Zuid-Afrika kampt met de grootste uitbraak wereldwijd van listeria ooit. Die bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. De uitbraak kostte zeker al 180 mensen het leven, , meldt de NOS.

Grote grazers bijgevoerd in Oostvaardersplassen

Veehouderij

De grote grazers in de Oostvaardersplassen worden tijdelijk bijgevoerd. Dat gebeurt om de dieren in deze koude periode te ondersteunen, meldt provincie Flevoland.

Veewagen met honderden kalveren gekanteld op A16

Regio Zuid

Een veetransportwagen met driehonderd kalveren is donderdagmiddag gekanteld op de A16 bij Breda. 108 kalveren zouden het ongeluk niet hebben overleefd.

Slachterijcorridor pluimvee vanwege vogelgriep Oldekerk

Veehouderij

Pluimveeslachterij 2 Sisters-Storteboom in Kornhorn mag weer opstarten. Een corridor maakt dit mogelijk. De slachterij ligt in de 10 kilometerzone rond het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Oldekerk.

Hoe verhoog ik het saldo per koe?

Veehouderij

De koeien zo optimaal mogelijk laten presteren, is van groot belang. Onderdeel daarvan is het maximaliseren van de melkopbrengst: kortom, hoe kun je het saldo per koe verhogen?

Losgebroken koe duikt onder in bos

Veehouderij

Een losgebroken Limousin-koe is al zes weken 'ondergedoken' in de bossen bij Lettele. De koe ontsnapte net voordat ze naar de slager in Eibergen zou worden afgevoerd, meldt de Stentor.

Schouten: maatregelen kalverfraude gaan pijn doen

Veehouderij

De maatregelen tegen melkveehouders die hebben gesjoemeld met de registratie van kalveren, gaan pijn doen. Dat meldde minister Carola Schouten bij de talkshow van Eva Jinek.

Calon wil frauderende boeren royeren

Veehouderij

Veehouders die het I&R-systeem na afkalven misbruiken, worden als het aan LTO Nederland-voorzitter Marc Calon ligt geroyeerd. 'Deze boeren zouden wat mij betreft geen lid kunnen blijven van LTO.'

Vion vergroot aandeel in huidenbedrijf BestHides

Veehouderij

Vion vergroot het aandeel in huidenbedrijf BestHides GmbH. De multinational verwierf 20 procent van de aandelen en heeft daarmee nu 60 procent in bezit.

TV: Phil Hogan bezoekt LTO Nederland

Algemeen

Vandaag in Nieuwe Oogst TV: Landbouwcommissaris Phil Hogan bezoekt LTO Nederland, Chinezen zetten Nederlandse rietafzet onder druk en NieuweOogst.app nu te downloaden.

Vervoersverbod Biddinghuizen ingetrokken

Veehouderij

Het vervoersverbod rond het pluimveebedrijf in Biddinghuizen, waar een zeer besmettelijke variant van vogelgriep werd geconstateerd, is ingetrokken.

Waterschappen op koers naar duurzame toekomst

Algemeen

De waterschappen liggen op koers bij de realisatie van hun duurzame ambities. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen over 2016.

Gelukkig nieuwjaar

Algemeen

De redactie van Nieuwe Oogst wenst u een gezond en voorspoedig 2018.

Afschrijving veerechten behoorlijk beperkt

Veehouderij

Minister Carola Schouten ziet in fosfaatrechten een tijdelijk middel om binnen tien jaar de balans te herstellen. 'Die einddatum maakt afschrijving daarvan nu mogelijk, maar de varkens- en pluimveerechten worden behoorlijk beperkt.'

Fiscus maakt energiezuinig aantrekkelijker

Algemeen

Boeren en telers die investeren in energiezuinige technieken krijgen ook in 2018 fiscaal voordeel. De regering trekt daar 147 miljoen euro voor uit.

Belastingvoordeel voor klimaatinvestering

Algemeen

Boeren en telers die investeren in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, kunnen ook in 2018 rekenen op fiscaal voordeel. Daarvoor is 139 miljoen euro beschikbaar.

Daan (12) beste Farm Vlogger van Nederland

Algemeen

Daan Oskam (12) uit Leusden is gekozen tot winnaar van de Farm Vloggers-competitie van LTO Nederland. Daan maakte de beste vlog over werken in de land- en tuinbouw.

Geen kooikonijn meer in Nederlandse supermarkt

Veehouderij

Er is in Nederlandse supermarkten geen kooikonijn meer te koop. Boon's Markt en MCD staken als laatste supermarkten de verkoop ervan, meldt Wakker Dier.

POAH! John Deere 6155R Mechanisatie