Pure Graze-beweidingscoach: 'Biologisch is antwoord op derogatie'

Het wegvallen van de derogatie kost melkveehouders geld. Ze moeten mest afvoeren en kunstmest aankopen. Biologisch boeren is daarop het antwoord, stelt Jelle Hakvoort. Hij is biologisch melkveehouder en beweidingscoach bij Pure Graze.

Pure+Graze%2Dbeweidingscoach%3A+%27Biologisch+is+antwoord+op+derogatie%27
© Marije Stomps

Hakvoort deed deze uitspraak donderdag tijdens het Pure Graze-webinar 'Hoe ben je voorbereid op een landbouw zonder derogatie?' Volgens hem biedt Pure Graze, dat werkt met saladebuffetten, kansen voor de melkveehouderij. Zelf is hij eerst overgestapt op saladebuffetten en later op de biologische landbouw, die overstap was met de saladebuffetten gemakkelijk. Doordat hij biologisch boert, heeft hij al geen derogatie.

Die derogatie kost gangbare melkveehouders geld, rekent hij voor: 'Met een teruggang van 250 kilo stikstof naar 170 kilo verlies je 80 kilo stikstof per hectare. Bij de afvoer van 20 kuub runderdrijfmest en een prijs van 10 euro per ton, kost dit al 200 euro per hectare.'


Extra stikstofaanvoer

Daarbij moet je volgens Hakvoort de extra stikstofaanvoer en kosten van de kunstmeststof KAS tellen. 'Bij de huidige kunstmestprijzen van 1 euro per kilo, oftewel 300 euro voor 300 kilo. Bij elkaar opgeteld zit je zomaar aan 500 euro per hectare. Daarnaast verlies je de aanvoer van 100 tot 120 kilo kali en 30 kilo fosfaat via drijfmest. Dat leidt tot een grasgroeidaling.'


Het is in zijn ogen rendabel ruwvoer te telen met gewassen die 250 tot 400 kilo stikstof per hectare kunnen binden, die ook in een saladebuffet zitten. 'Dat uit zich ook in het eiwitgehalte van het gewas. Zo kun je 12 tot 18 ton droge stof oogsten met 18 tot 22 procent bedrijfseigen eiwit. Zo is een winst haalbaar van 4 ton droge stof, met prijs van 25 cent kom je op een plus van 1.000 euro.'


Saladebuffet

In dit saladebuffet zitten zeventien tot 21 verschillende soorten grassen, vlinderbloemigen en kruiden die elkaar ondersteunen. Daarbij heeft het een bodemverbeterende werking, waardoor het graas- en groeiseizoen met twee tot vier maanden kan worden verlengd.

Een bijkomend aspect van dit systeem is dat het op jaarbasis met 20 ton runderdrijfmest en zonder kunstmest uit kan. 'Wanneer je dan omschakelt naar biologisch, levert dit mestoverschot geld op. Voor biologische mest wordt immers betaald.'


Goed met GLB

Ook is het volgens Hakvoort gemakkelijk om in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een maximale basispremie per hectare te halen. 'Zo kun je gemakkelijk bufferstroken inzaaien met behulp van een saladebuffet. Verder kun je in het kader van de ekoregeling met beweiding gemakkelijker voor goud gaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer