Zwitsers stemmen biologische regels voor alle veehouderij weg

De Zwitserse bevolking heeft in een referendum gestemd tegen de invoering van de regels die gelden voor de biologische houderij voor alle veebedrijven in het land. De regering had al een negatief stemadvies gegeven, omdat de Zwitserse regels al streng genoeg zijn.

Zwitsers+stemmen+biologische+regels+voor+alle+veehouderij+weg
© Varkens Archief

Alleen in het Kanton Basel-stad is voor de invoering van strengere regels voor de veehouderijbedrijven in Zwitserland gestemd. In de andere kantons haalde het voorstel het niet. De regels voor het houden van dieren zijn al stikt. Zo mag een rundveebedrijf maximaal driehonderd dieren houden, een bedrijf mag 1.500 varkens hebben of 27.000 vleeskuikens. Voor zeugen zijn verder bijvoorbeeld vrijloopkraamhokken al jarenlang verplicht, net als het gebruik van strooisel.


In het voorstel zouden alle Zwitserse bedrijven aan de biologische regels moeten voldoen, waardoor de aantallen per bedrijf nog kleiner zouden worden. Daarnaast zou uitloop voor alle dieren verplicht worden en kwamen er striktere richtlijnen bij het slachten. Als het voorstel was aangenomen, zouden de striktere eisen ook gaan gelden voor alle import van dierlijke producten. Dat zou tot prijsstijgingen van het voedsel hebben geleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer