Biologisch dynamische boeren worden steeds groter

De gemiddelde grootte van biologisch dynamische bedrijven groeide de afgelopen tien jaar van 44,9 naar 60,3 hectare. Hoewel de sector relatief klein is, zet de groei gestaag door. Dat blijkt uit de Demeter Monitor 2021/2022.

Biologisch+dynamische+boeren+worden+steeds+groter
© Twan Wiermans

Het totale areaal biodynamische landbouw is in de afgelopen tien jaar met 81 procent gegroeid van 5.150 tot 9.340 hectare. Dat is 11,2 procent van het totale biologisch areaal in Nederland. Het totale landbouwareaal In Nederland telt circa 1,8 miljoen hectare*.


Het aantal biodynamische bedrijven (inclusief omschakelende bedrijven) nam in dezelfde periode toe van 120 naar 155. Wereldwijd zijn er 7.050 Demeter gecertificeerde boerderijen op 227.000 hectare in 65 landen.


Handelsomzet gestegen

Stichting Demeter heeft geen exacte cijfers over consumentenverkoop tot haar beschikking, maar de handelsomzet is in twee jaar – mede onder invloed van corona - met 40 procent gestegen van 39 naar 54 miljoen euro. Het rapport houdt wel een slag om de arm.

De cijfers voor deze monitor lopen tot 1 januari 2022 en daarom kunnen de effecten van de gestegen voedselprijzen en koopkrachtverlies op de verkopen van biologische en biodynamische producten niet worden meegenomen.


• Klik voor de complete Demeter Monitor 2021/2022 op onderstaande pdf

*Eerder stond hier 2,2 miljoen hectare vermeld, dat is gecorrigeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer