Ontspanning op de grondstoffenmarkten

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was er deze week weer wat ontspanning te zien op de grondstoffenmarkten voor diervoeders. Dit komt onder meer vanwege de geluiden dat er tussen Rusland en Oekraïne mogelijk een vredesakkoord komt.

Ontspanning+op+de+grondstoffenmarkten
© Twan Wiermans

Er is nog wel grote onzekerheid over zowel de export van de huidige oogst als de inzaai van de nieuwe oogst in deze landen. Waar er in Oekraïne daadwerkelijke oorlogsschade is, is de economische schade in Rusland groot door sancties. De vraag is wat dit gaat betekenen voor de graanproductie, geven marktdeskundigen van onder meer ABZ Diervoeding en ForFarmers aan.

Over grondstoffen uit Oekraïne zijn er zorgen voor zowel de korte als de lange termijn. Het inzaaien van de gewassen in het voorjaar is grotendeels onmogelijk door de oorlog, gebrek aan logistiek, brandstoffen, meststoffen en arbeidskrachten.


Maisprijzen stabiliseren

Zowel op de Amerikaanse termijnbeurs in Chicago als de Franse termijnbeurs Matif daalden de tarweprijzen deze week iets. Ook de maisprijzen stabiliseerden. Het wegvallen van de stroom Oekraïense mais wordt gecompenseerd door mais uit de omliggende landen. Ook komt de komende maanden meer mais vanuit de Verenigde Staten en Canada naar Europa, meldt ABZ Diervoeding. 'We zien dat stromen zich verleggen en de voedselzekerheid niet in gevaar komt. Maar het gebeurt wel tegen veel hogere prijzen', meldt ABZ Diervoeding in zijn wekelijkse update.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

ABZ Diervoeding wijst erop dat het in delen van Noord-Afrika en Spanje 'gortdroog' is. Daar mislukken de graanoogsten. In de Verenigde Staten staat de wintertarwe er slecht bij. 'In Noordwest-Europa staan de wintergranen er wel goed op en zien we een uitbreiding van het areaal zomergranen ten koste van gewassen als bijvoorbeeld suikerbieten en aardappelen. De kosten voor akkerbouwers zijn gigantisch opgelopen door dure kunstmest en dieselolie. Eigenlijk is alleen bij granen de opbrengstprijs ook sterk gestegen.'


India profiteert

Volgens de deskundigen van ForFarmers lijkt India te kunnen profiteren van de huidige tarweprijzen en de ruime voorraden die het land heeft, waardoor tarwe uit India een alternatief wordt voor tarwe uit Rusland en Oekraïne.

Ondertussen is soja het meest interessante eiwit door de hoge raap- en zonnebloemzaadschrootprijzen, meldt ABZ Diervoeding. 'Raapzaadschroot en raapschilfers zijn aan de voorkant nog steeds krap. De termijnen zien we nu toch wel iets dalen omdat het relatief duur is geworden. Zonnebloemzaadschroot HP is eigenlijk niet te koop. Leveranciers moeten alles in het werk stellen om lopende contracten te kunnen voldoen. In zonnebloemzaadschroot MP en LP zit nog wel wat aanbod tegen relatief interessantere prijzen.'


Exportban Argentinië klopt niet

In de sojamarkt veroorzaakte Argentinië 'rumoer in de markt' door hogere exporttaksen en geluiden over een exportban. Maar deze berichtgeving blijkt niet (volledig) te kloppen. 'Argentinië is zelf bij lange na niet in staat om het sojameel in eigen land af te zetten en heeft hiervoor dus de export hard nodig', stelt ForFarmers. 'Bovendien kan de Argentijnse economie het geld ook goed gebruiken.' De sojaprijzen zijn de afgelopen week dan ook weer wat gedaald.

Dat de prijzen dalen, heeft ook andere oorzaken. Zo is de euro deze week weer iets sterker geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit komt doordat de Amerikaanse centrale bank de rente een klein beetje heeft verhoogd. Ook zijn de premies, die vorige week sterk opliepen door het doorrekenen van de energieprijzen in de sojaprijzen, weer wat naar beneden bijgesteld door dalende energie- en gasprijzen. Op het moment dalen de sojaprijzen ook door de corona-uitbraken in China. Hierdoor wordt de komende tijd minder vraag vanuit China naar soja verwacht.


Na een week van prijsstijgingen dalen de raapschrootprijzen ook weer iets. Dit wordt veroorzaakt door de dalende sojaprijzen. De verwachting is dat de beschikbaarheid van raapschroot krap blijft. De zonnepitschroot LP is nog altijd wel beschikbaar en ook daar lopen de prijzen iets van terug. Volgens ABZ Diervoeding is tarwegries ondertussen ook duur geworden. 'Maar dit blijft relatief een interessant bijproduct. Vooral vanaf nieuwe oogst augustus is het veel goedkoper dan de andere bijproducten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer