Greenpeace dreigt met actie tegen soja-vrachtschip

Greenpeace Nederland bereidt een actie voor tegen een soja-vrachtschip dat onderweg is naar de haven van Amsterdam. Met deze actie wil de milieuorganisatie afdwingen dat er in Europa strengere wetgeving komt die voorkomt dat er 'natuur wordt verwoest en mensenrechten geschonden'.

Greenpeace+dreigt+met+actie+tegen+soja%2Dvrachtschip
© Twan Wiermans

De Crimson Ace vaart nu nog in de buurt van Brazilië. Het schip is 225 meter lang en volgens Greenpeace geladen met 60 miljoen kilo soja. 'Jaarlijks komen er vele schepen met palmolie, vlees en soja naar onze havens. Nederland is de poort van Europa voor de import van producten waarvoor natuur wordt verwoest en mensenrechten geschonden.'Op Europees niveau wordt op dit moment gesproken over een verordening die eraan moet bijdragen dat onder meer ontbossing wordt gestopt. Op grond van de nieuwe verordening moeten EU-bedrijven aan verplichte zorgvuldigheidsregels voldoen wanneer zij goederen in de EU in de handel willen brengen die mogelijk bijdragen aan ontbossing en aantasting van bossen.


Veel mis

Maar volgens Greenpeace voldoet de wet niet. 'Er is nog veel mis met het huidige wetsvoorstel. Pas als minister Christianne van der Wal en haar Europese collega's de wet sterker maken, blazen wij de actie voor de Crimson Ace af', verzekert directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland.

Die organisatie stelt dat het merendeel van de soja niet bestemd is voor mensen, maar voor veevoeding. 'Alles en iedereen moet wijken voor soja om onze vee-industrie te laten draaien. Bedrijven beloven al decennialang beterschap, zonder die belofte na te komen. Wetgeving is de enige manier om dit voor elkaar te krijgen, maar dan moet deze wel waterdicht zijn.'


Traceerbare ketens

Greenpeace vindt dat de verordening op een aantal punten beter moet. 'Ten eerste moet de 'Bossenwet' volledig traceerbare ketens garanderen voor alle producten die leiden tot ontbossing, van rubber tot mais. Ook moeten alle cruciale ecosystemen beschermd worden en niet alleen bossen. De mensenrechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen horen ook verankerd te zijn in de wet. En tot slot, moet het voor ketens die niet aan deze regels voldoen onmogelijk worden om financiering te krijgen bij Europese investeerders.'

Nederlandse veebedrijven gebruiken alleen soja die is gecertificeerd volgens een van de schema's die voldoen aan de FEFAC Sourcing Guidelines. Voor deze certificering zijn afspraken gemaakt voor arbeidsomstandigheden, teeltmethode en landgebruik dat niet ten koste gaat van natuurgebieden.


Nederland voorop

De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) stelt dat Nederland hiermee voorop loopt. 'Ook in de ons omringende landen groeit de aandacht. Buiten Europa staat de verduurzaming van de sojateelt minder duidelijk op de agenda.'

Voor veel grote soja-afnemers als China telt volgens Nevedi vooral prijs en kwaliteit. 'Duurzaamheidseisen spelen een minder grote rol. Het is dus belangrijk dat ook bijvoorbeeld China betrokken is bij de internationale certificering van ontbossingsvrije soja. Ter illustratie: China importeert jaarlijks 100 miljoen ton soja. Dat is bijna drie keer het totale volume van de hele Europese Unie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer