Provincie Overijssel koopt zes veebedrijven op

De provincie Overijssel heeft overeenstemming bereikt over het vrijwillig beëindigen van veehouderijactiviteiten met zes agrarische bedrijven.

Provincie+Overijssel+koopt+zes+veebedrijven+op
© Twan Wiermans

Het gaat om bedrijven nabij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden die gebruikmaken van de Maatregel Gerichte Aankoop. Deze regeling wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en uitgevoerd door de provincies.

'Het feit dat we overeenstemming hebben bereikt met deze zes bedrijven en hun boerengezinnen geeft mij een dubbel gevoel', reageert SGP-gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel. 'Het is goed dat we na een intensief en moeizaam traject tot overeenstemming met elkaar zijn gekomen. Maar ik realiseer me ook dat bedrijfsbeëindiging een grote impact heeft op deze boeren en hun gezinnen. Het feit dat er geen opvolger is, speelt een belangrijke rol voor hun keuze. Maar ook dat er ruimte en perspectief blijft voor een nieuwe generatie jonge en toekomstgerichte boeren, door zelf hun bedrijf te stoppen.'


Ruim 8 miljoen

De provincie Overijssel slaagde erin om voor de oorspronkelijke deadline van LNV op 4 september tot een akkoord te komen met zes bedrijven, verspreid in Overijssel, nabij een van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Vanuit de regeling van LNV wordt in totaal ruim 8 miljoen euro uitgetrokken voor het mogelijk maken van de zes Overijsselse bedrijfsbeëindigingen.

Ten Bolscher spreekt zijn waardering uit naar de agrarisch ondernemers, die ondanks de heftigheid waarmee de maatschappelijke discussie over dit onderwerp wordt gevoerd, zich toch constructief hebben opgesteld. Ook heeft hij waardering voor de ambtenaren en deskundigen die zich ervoor hebben ingespannen deze lastige trajecten te doorlopen.


Kritische noot

Wel heeft de gedeputeerde een kritische noot: 'Het zou goed zijn als vanuit het ministerie nog eens goed wordt gekeken naar bepaalde hobbels en eisen van de regeling die niet of nauwelijks aansluiten bij de praktijk waarin agrariërs zich bevinden. Denk aan fiscale aspecten wanneer een agrarisch ondernemer met zijn bedrijf stopt. Maar ook het niet-uitlegbare beroepsverbod en de wens om op het erf, dat soms al generatieslang familiebezit is, te kunnen blijven wonen en daar andere activiteiten te ontplooien.'

De provincie Overijssel ziet zich dan goed in staat om, op basis van eenvoudige goede afspraken met het Rijk met ruimte voor maatwerk, zaken te doen met agrarisch ondernemers die zich nu met regelmaat bij de provincie melden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer