POV vreest waardevermindering opkoopbedrijven

De bonussen op de marktwaarde waarmee minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in het kader van de opkoopregeling schermt, kunnen wel eens fors lager liggen dan nu het geval is. Die vrees spreekt Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) uit.

POV+vreest+waardevermindering+opkoopbedrijven
© Pixabay

Een huis dat voor 2030 moet worden afgebroken, daalt meteen sterk in marktwaarde. De POV vreest dat deze sterk dalende marktwaarde ook geldt voor landbouwgrond dat in 2030 de status natuur moet hebben. Verder verwacht POV-voorzitter Linda Verriet dat de Europese staatssteunregels bonussen niet gemakkelijk toelaten.Volgens Verriet dendert de trein van de opkoopregeling van boerderijen en grond onverminderd door. 'De brief van 1 april ademt een ontstellende framing van negatieve impact van de veehouderij op de omgeving uit. Daarbij worden termen als diergezondheid, dierenwelzijn, zoönose en geur ook gebruikt om het framen meer kracht bij te zetten.'


Geen kosten- en batenanalyses

Gebiedsprocessen staan voor de POV centraal en provincies stellen hiervoor de doelen en kaders. Hoe zo'n gebiedsproces eruit gaat zien, hoe belangen afgewogen worden en hoe geborgd gaat worden dat maatregelen daadwerkelijk leiden tot het halen van de doelen, is niet duidelijk. Er worden geen kosten- en batenanalyses gemaakt.

Daarnaast blijft er in de ogen van Verriet veel onzekerheid rond de PAS-melders. Deze moeten volgens de POV ook binnen het gebiedsproces opgelost worden. Gaat dit niet snel genoeg, dan grijpt het Rijk in en komen instrumenten als onteigening om de hoek kijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer