Kamervragen VVD en CDA over opkoopregeling

VVD en CDA willen van stikstofminister Christianne van der Wal weten hoe het ervoor staat met de vrijwillige opkoopregeling voor de veehouderij. Dat vragen ze haar naar aanleiding van bezwaren van de Europese Commissie tegen dit onderdeel van de stikstofaanpak.

Kamervragen+VVD+en+CDA+over+opkoopregeling
© Dirk Hol

VVD-Kamerlid Thom van Campen wil onder meer weten of de bezwaren van de commissie gericht zijn op een aanpassing in de nieuwe regeling. Daardoor wordt het veehouders niet langer verboden elders een nieuw bedrijf te starten. Een dergelijk verbod in een eerdere regeling stuitte op weerstand in de agrarische sector.

Tevens vraagt de VVD'er een overzicht van het actuele aantal aanmeldingen voor de stoppersregeling. Ook wil hij weten of de minister de commissie kan overtuigen dat vrijwilligheid belangrijk is voor het slagen van de opkoopregeling.


CDA-Kamerlid Derk Boswijk vraagt aan Van der Wal welke aanpassingen nodig zijn aan de nieuwe opkoopregeling om toch groen licht krijgen vanuit Brussel. Ook wil hij weten of er tijdens het ontwikkelen van de regeling al contact is geweest met de commissie om zeker te stellen dat de regeling past binnen de kaders van de Europese staatssteunregels.


Gesprekken duren langer

Van der Wal erkende deze week dat de gesprekken met de Europese Commissie over de opkoopregeling 'iets langer duren dan gehoopt', maar zegt er ook van uit te gaan 'dat het goed komt'. De discussie gaat over 'een aantal elementen, met name punten die staatssteun betreffen'. Meer details deelde de bewindsvrouw niet. Ook zei ze niet vooruit te willen lopen op de uitkomst van de gesprekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer