ChristenUnie: opkoop voor snelweg is 'onverkwikkelijke koehandel'

In de Tweede Kamer leven veel vragen over de opkoop van stikstofruimte bij boeren voor de verbreding van de snelweg A12/A27 bij Utrecht. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis omschrijft de handelswijze van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op sociale media als 'onverkwikkelijke koehandel in stikstofruimte'.

ChristenUnie%3A+opkoop+voor+snelweg+is+%27onverkwikkelijke+koehandel%27
© Dirk Hol

Volgens Grinwis ging 'het machtige Rijkswaterstaat op strooptocht op het Veluwse platteland' en kocht het stikstofruimte uit de landbouw op om de A27 te verbreden.

Grinwis en zijn partijgenoot Stieneke van der Graaf willen van de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) onder meer weten hoeveel voor de stikstofruimte is betaald. Ook vragen ze hoe het komt dat er wel snel stikstofruimte is gevonden voor deze snelweg en niet voor het legaliseren van Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders. De ChristenUnie-Kamerleden noemen dit laatste 'buitengewoon wrang'.


Verder zijn er Kamervragen over de gevolgde procedure. Is vooraf overleg geweest met provincies voor deze vorm van extern salderen? De politici willen ook weten of het Rijk al stikstofruimte heeft opgekocht voor toekomstige projecten.

Naast ChristenUnie hebben ook GroenLinks en de PvdA Kamervragen gesteld over de stikstofdeal voor de snelwegverbreding. Daarbij gaat het onder meer over een alternatief dat nog is ontwikkeling is voor het project waarvoor wederom een deel van het bos Amelisweerd moet worden gekapt.


'Welk signaal gaat er volgens u uit van het inzetten van schaarse stikstofruimte voor een zeer omstreden project, terwijl het land op slot zit en het boeren aan perspectief ontbreekt?', vragen GroenLinks en PvdA aan beide ministers.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer